Home » Natură » Un alt motiv al declinului numărului de elefanţi: există specii care nu se împerechează între ele

Un alt motiv al declinului numărului de elefanţi: există specii care nu se împerechează între ele

Un alt motiv al declinului numărului de elefanţi: există specii care nu se împerechează între ele
Publicat: 03.03.2018
Arborele genealogic al elefanţilor ar trebui modificat după ce în cadrul unui nou studiu au fost descoperite doar două specii de elefanţi care nu se pot împerechea între ele. Cercetătorii trag un semnal de alarmă cu privire la viitorul puţinelor specii rămase pe Pământ.

Studiul, publicat în jurnalul de specialitate Proceedings of the National Academy of Science, a fost realizat de o echipă de cercetători din cadrul Universităţii McMaster, MIT, Harvard, Uppsala şi Universitatea din Potsdam. 

Mail Online notează că echipa a secvenţiat 14 genomi a speciilor de elefanţi atât dispărute, cât şi existente în prezent din Asia şi Africa. Una dintre descoperirile importante din cadrul studiul prezintă împerecherea dintre aceste animale în decursul istoriei, dar care s-au oprit recent. ”Împerecherea ar putea explica de ce mamuţii au supravieţuit în medii atât de difere pentru un timp atât de îndelungat. De asemenea datele genomice ne arată că evoluţia nu are loc într-un mod organizat şi linear,” a declarat geneticianul Hendrick Poinar, unul dintre autorii studiului. 

”Analizele genomice analizate de la aceste specii de elefanţi şi mastodonţi străvechi a dezvăluit o complexitate a istoriei populaţiei de elefanţi pe care nu o ştiam anterior,” a adăugat el. De exemplu, analizele ADN ale unui elefant cu fildeş drepţi au dezvăluit faptul că animalul era un hibrid, o parte din construcţia genetică a sa fiind moştenită de la un elefant african străvechi şi o altă parte de la un mamut lânos. 

De asemenea, cercetătorii au descoperit dovezi ale împerecherii dintre mamutul columbian şi mamutul lânos din regiunea Eurasiei. În ciuda acestei varietăţi a habitatelor, cercetătorii consideră că mamuţii lânoşi s-au întâlnit cu cei din Columbia la graniţa zonelor temperate din America de Nord. 

Straniu este însă faptul că specialiştii nu au descoperit dovezi ale împerecherii dintre cele două specii de elefanţi rămase, cel de pădure şi cel de savană. Descoperirea este cu atât mai ciudată deoarece împerecherea între specii asemănătoare de mamifere este relativ comună. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase