Home » Natură » Unele arahnide au trei versiuni de masculi. Cum e posibil?

Unele arahnide au trei versiuni de masculi. Cum e posibil?

Unele arahnide au trei versiuni de masculi. Cum e posibil?
Foto: Erin Powell et al., Behavioral Ecology, 2023
Publicat: 14.07.2023

Arahnidele cu picioare lungi din ordinul Opiliones sunt „trimorfe”, adică au trei tipuri de masculi. Cercetările de la Universitatea din Auckland (Noua Zeelandă) oferă câteva indicii despre cum este posibil acest lucru.

O ierarhie sexuală masculină și chelicerele supradimensionate ale masculilor alfa și beta sunt caracteristici ale speciei Forsteropsalis pureora din Noua Zeelandă, care trăiește în pădurile și peșterile native umede.

Acum, cercetările efectuate de dr. Erin Powell în cadrul studiilor ei doctorale la Waipapa Taumata Rau (numele Māori al Universității din Auckland) au dezvăluit indicii cu privire la motivul pentru care unii masculi ajung în partea de jos a ierarhiei.

De ce au aceste arahnide trei tipuri de masculi?

Femelele sunt de un singur tip, dar există trei tipuri de masculi, fiecare având o dimensiune și o formă diferită a corpului. Masculii alfa și beta sunt mari și își folosesc chelicerele (fălcile) mari și proeminente, care pot reprezenta până la 50% din greutatea lor corporală, ca arme pentru a lupta între ei pentru femele. Masculii gamma sunt de până la șapte ori mai mici și, în loc să lupte, caută femele fără apărare cu care să se împerecheze pe furiș.

Creaturile își pot pierde picioarele pentru a scăpa de prădători, cum fac șopârlele care își desprind coada, dar nu le cresc niciodată altele noi.

Cicatricele indică dacă o astfel de arahnidă și-a pierdut un picior în adolescență sau ca adult. Masculii care și-au pierdut cel puțin un picior în timpul dezvoltării au avut de 45 de ori mai multe șanse să devină masculi gamma mai mici și mai slabi, potrivit cercetărilor conduse de Powell, publicate în revista academică Behavioral Ecology.

„Poate că acest lucru este cauzat de faptul că nu pot obține suficientă hrană pentru dezvoltarea lor, deoarece vânătoarea este împiedicată”, spune Powell, acum cercetătoare la Departamentul de Agricultură și Servicii pentru Consumatori din Florida.

„Sau poate că nu are rost ca arahnidele să investească în instrumente mari de luptă atunci când sunt deja dezavantajate din acest punct de vedere. Așadar, resursele arahnidelor pot fi investite în alte lucruri, cum ar fi dimensiunea testiculelor, numărul de spermatozoizi sau echilibrul aerobic, pentru a se asigura că profită la maximum de oportunitățile de împerechere pe care le au”, spune ea.

Adoptarea unei noi strategii, cum ar fi încercarea de a găsi femele fără apărare, este mai bună decât să încerce și să eșueze în luptele tradiționale, potențial periculoase, mascul-mascul, spune cercetătoarea.

O caracteristică rar întâlnită în natură

Trimorfismul este neobișnuit în regnul animal. Până acum, cercetătorii cred că o combinație dintre genetică și nutriție poate genera atât de multe variații în cadrul unei singure specii.

Acest studiu a arătat că factorii de mediu, cum ar fi experiența cu prădătorii, pot fi mai importanți decât s-a considerat anterior în determinarea formei adulte finale a masculilor.

Încă există multe întrebări cu privire la motivul pentru care au evoluat masculii alfa și beta, ambii cu corpuri mari și cu arme mari, dar cu arme de forme diferite. Poate că fiecare are avantajele sale în lupte, unul având mai multă putere, iar celălalt mai multă întindere în bătăliile încâlcite ale membrelor și ghearelor, transmite EurekAlert.

Mai strâns înrudite cu scorpionii decât cu păianjenii, Forsteropsalis pureora sunt creaturi inofensive, fără venin sau pânză, iar Noua Zeelandă are multe specii autohtone.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce dorm caii în picioare? Motivul, mai simplu decât ne-am fi așteptat

„Arma secretă” care îi ajută pe elefanți să fie extrem de pricepuți la furat

Oamenii afectează comunicarea la albine și adaugă stres suplimentar asupra coloniilor

Sute de specii noi au fost descoperite în una dintre cele mai diverse zone din lume

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase