Home » Natură » Prima filmare cu balene cu cocoașă în timpul împerecherii ridică unele semne de întrebare

Prima filmare cu balene cu cocoașă în timpul împerecherii ridică unele semne de întrebare

Prima filmare cu balene cu cocoașă în timpul împerecherii ridică unele semne de întrebare
Foto: Stephanie Stack et al., Marine Mammal Science, 2024
Publicat: 03.03.2024

Balenele cu cocoașă care fac sex au fost filmate pentru prima dată. De ce este important acest lucru pentru știință?

În timp ce doi fotografi făceau poze pe coasta insulei Maui, au fost abordați de două balene cu cocoașă (Megaptera novaeangliae); una dintre ele se angaja în comportament sexual repetat cu cealaltă.

Dar întâlnirea a adus și câteva surprize, cum ar fi faptul că balenele cu cocoașă care fac sex erau ambele masculi.

Biologul Stephanie Stack, de la Pacific Whale Foundation, este autoarea principală a unui articol care descrie această interacțiune, publicat în revista Marine Mammal Science.

Ce arată prima filmare cu balenele cu cocoașă care fac sex?

„Chiar dacă este prima dată când se raportează un astfel de comportament la balenele cu cocoașă, comportamentul homosexual este comun în regnul animal și bine documentat pentru multe specii de cetacee”, se arată într-un articol de pe blogul Pacific Whale Foundation.

„Prima copulație documentată între balene cu cocoașă adaugă detalii și cunoștințe valoroase în înțelegerea acestor creaturi magnifice, oferind perspective noi asupra comportamentului lor reproductiv”, spune cercetătoarea.

Comportamentele sociale și modelele de migrație ale balenelor cu cocoașă sunt destul de bine documentate, dar activitățile lor reproductive rămân în mare măsură un mister. Copulația lor nu a fost niciodată documentată anterior, iar observațiile asupra organelor genitale ale balenelor cu cocoașă sunt rare.

Este evident că balenele cu cocoașă se reproduc, dar copulația, ca în întregul regn animal, nu este exclusiv un act reproductiv. Cetaceele, în special, se pot angaja în activitate sexuală pentru a-și exersa mișcările, pentru a îmbunătăți legăturile sociale, pentru a impune sau întări dominanța, pentru a reduce oportunitățile reproductive pentru alți indivizi sau pentru a atenua tensiunile sociale.

Motivele din spatele unui comportament neobișnuit

Adesea, activitatea sexuală are loc între indivizi de același sex. Delfinii, balenele cenușii și orcile au fost documentate în acte de intimitate între indivizi de același sex. Acum putem adăuga și balenele cu cocoașă pe această listă; însă întâlnirea a prezentat o noutate neașteptată.

Aceasta a fost documentată de fotografii Lyle Krannichfeld și Brandi Romano, care au observat pentru prima dată cele două balene atunci când acestea s-au apropiat de barca lor privată. Una dintre balene, au observat, părea să fie într-o stare de sănătate precară. Era subțire, acoperită de păduchi și avea o leziune semnificativă pe maxilarul inferior, posibil de la o coliziune cu o navă.

A doua balenă, care părea într-o condiție fizică excelentă, a avut penisul scos în întregime pe durata întregii interacțiuni. Aceasta și-a abordat în mod repetat companionul bolnav, ținându-l în loc cu aripioarele pectorale și pătrunzând repetat orificiul genital (deschiderea în care este de obicei ascuns penisul) cu propriul său penis.

Prima balenă era evident bolnavă de ceva vreme și putea să fie pe moarte. Acest lucru face ca întâlnirea să fie una ciudată pentru cercetători, existând mai multe motive posibile pentru comportamentul sexual al celei de-a doua balene.

Balenele cu cocoașă care fac sex oferă noi informații pentru știință

Un motiv ar putea fi întărirea unei legături sociale cu un prieten bolnav. Dar există și explicații mai puțin binevoitoare. A doua balenă ar fi putut să își impună dominanța asupra unui mascul mai slab sau să încerce să pară mai mare și mai în formă fizică în comparație. Prima balenă a adoptat o poziție care putea fi defensivă din mai multe puncte de vedere. Cercetătorii sugerează că acest lucru ar putea însemna că comportamentul sexual nu a fost dorit, dar balena bolnavă nu era destul de puternică să se opună.

Observațiile ridică mai multe întrebări despre comportamentul sexual al balenelor cu cocoașă decât oferă răspunsuri, scrie Science Alert.

„Exemplul documentat al comportamentului nonreproductiv dintre masculi prezentat aici, inclusiv cazul unic al unei balene aparent rănite și bolnave fiind penetrată de un partener aparent sănătos, ridică întrebări despre natura unui astfel de comportament în cazul balenelor cu cocoașă”, scriu cercetătorii în studiu.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Care animal nu urinează niciodată?

O pasăre considerată „pierdută” a fost fotografiată pentru prima dată

Păsările s-au adaptat la activitatea umană timp de milenii

Faceți cunoștință cu simpaticul liliac alb de Honduras!

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase