Home » Știință » Elicopterul Ingenuity a realizat cu succes al 15-lea zbor pe Marte

Elicopterul Ingenuity a realizat cu succes al 15-lea zbor pe Marte

Publicat: 10.11.2021

Elicopterul Ingenuity a stat în aer mai mult de două minute în cel de-al 15-lea zbor al său pe planeta Marte.

„A zburat timp de 128,8 secunde. O localizare preliminară ne arată că suntem în zona în care doream să aterizăm. Elicopterul Ingenuity a capturat imagini de interes științific care vor fi procesate în curând”, au declarat oficialii Jet Propulsion Laboratory (JPL) din cadrul NASA într-un tweet citat de Space.com.

În tweet nu este menționată data la care a avut loc zborul, însă fotografiile din misiune arată că este vorba de sâmbătă, 6 noiembrie. Aceasta este data pe care cei care manevrau elicopterul Ingenuity au vizat-o, așa cum a scris liderul echipei, Teddy Tzanetos de la JPL, într-o postare pe blog publicată vineri (5 noiembrie).

Planul de zbor al lui Ingenuity

Tzanetos a prezentat și planul de zbor în postare, afirmând că elicopterul Ingenuity se va deplasa pe o distanță de 406 metri, va călători la o viteză de 17,9 km/h și va zbura la aproximativ 12 m deasupra solului.

Ingenuity a ajuns alături de roverul Perseverance pe fundul craterului Jezero (un crater cu diametrul de 45 de kilometri) pe 18 februarie într-o misiune de a arăta că explorarea aeriană a „Planetei Roșii” este posibilă.

Elicopterul de 1,8 kilograme a făcut acest lucru în timpul unei serii de cinci zboruri inițiale, apoi s-a îmbarcat într-o misiune extinsă în timpul căreia a efectuat lucrări de cercetare pentru Perseverance. Ingenuity a studiat recent o porțiune din Jezero numită South Séítah, iar zborul cu numărul 15 a însemnat întoarcerea către Wright Brothers Field, locul de unde elicopterul a efectuat primul zbor pe Marte.

Vor fi necesare între 4 și 7 zboruri pentru a se întoarce la Wright Brothers Field, a scris Tzanetos în postarea de pe blog. „Pe parcurs, proiectul are în vedere pregătirea unei actualizări a software-ului de zbor pentru elicopterul nostru, care va permite potențiale noi capacități de navigație la bord și va pregăti mai bine Ingenuity pentru provocările viitoare”, a scris el.

Elicopterul Ingenuity și roverul Perseverance vor efectua misiuni împreună

Perseverence va avea un traseu similar. După ce au ajuns la Wright Brothers Field, cei doi exploratori robotici vor călători împreună spre nord, în partea de est a regiunii Seitah. Ei se vor îndrepta apoi spre vest, spre marginea deltei râului antic care a făcut din Jezero un loc de aterizare atât de atractiv pentru Perseverance, a scris liderul echipei JPL, Teddy Tzanetos.

Zborul cu numărul 15 a fost al doilea zbor al Ingenuity de la conjuncția solară, o perioadă de două săptămâni în care soarele se află între Marte și Pământ. NASA încetează să-și mai comande roboții în acest timp, deoarece steaua noastră poate perturba comunicațiile interplanetare.

Acest zbor a fost și al doilea în care elicopterul Ingenuity și-a învârtit elicele la 2.700 de rotații pe minut (RPM), comparativ cu aproximativ 2.500 de rotații pe minut în cazul primelor 13 zboruri. Creșterea a fost necesară din cauza scăderii densității aerului pe parcursul verii marțiene.

„Acest zbor va genera performanțe maxime ale motoarelor de mare turație, pe care echipa le va folosi pentru a proiecta și adapta viitoarele zboruri cu densitate scăzută în lunile următoare”, a scris Tzanetos în postarea de pe blog.

Vă recomandăm și următoarele articole:

Motivul surprinzător pentru care Luna are mai puține cratere decât ar trebui

NASA anunță că o gaură neagră supermasivă a dispărut fără urmă. Cum poate fi explicat fenomenul

Cercetătorii cred că au un răspuns pentru misterul asimetriei Lunii

Astronomii au surprins o stea care deformează spaţiul şi timpul din jurul său

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase