Home » Știință » Chiar este posibil să devii accidental alergic la carnea roșie. Explicația științifică

Chiar este posibil să devii accidental alergic la carnea roșie. Explicația științifică

Chiar este posibil să devii accidental alergic la carnea roșie. Explicația științifică
Foto: Shutterstock
Publicat: 09.01.2022

Când un muncitor agricol în vârstă de 56 de ani din afara orașului Kansas City, Missouri, SUA, a început să observe o erupție cutanată pe talie și pe brațe la câteva ore după ce a mâncat un hamburger, în urmă cu șapte ani, nu a știut ce se întâmplă. Se pare că a devenit alergic la carnea roșie.

La fel ca la mulți oameni care suferă de Sindromul Alpha-Gal (AGS), calea de la mușcătura de căpușă la alergia la carne nu a fost una clară, scrie Science Alert.

Urticariile și erupțiile cutanate nu apar întotdeauna după o masă care conține carne, până la urmă. Sau pot apărea de mai multe ori într-o săptămână. A existat o ușoară sufocare în rare ocazii, dar nimic atât de rău încât să justifice o vizită la medic.

În acest caz specific, rezumat recent în jurnalul medical BMJ Case Studies, istoricul pacientului s-a complicat și mai mult din cauza alergiilor sezoniere și a tratamentului pentru HIV, pe care l-a contractat la 21 de ani.

Ani de zile și-a ținut la curent medicii cu simptomele pe care le avea, fără nici un progres către un diagnostic concret.

Schimbarea detergenților nu a ajutat. Nici purtatul de haine noi. În mod frustrant, alergiile alimentare au fost inițial excluse, deoarece simptomele apar în general în câteva minute de la consumarea alimentelor la care ești alergic, nu în câteva ore.

Ce anume provoacă alergia

Povestea lui nu este neobișnuită. Aproximativ 3 la sută din populația din unele zone din SUA are tipul de simptome asociate cu AGS, deși încă se cunosc puține informații despre prevalența sindromului.

Pentru o boală care, fără îndoială, se întinde departe de-a lungul istoriei omenirii, pare de neconceput că cercetătorii au studiat-o în detaliu doar de aproximativ 20 de ani.

În 2002, cercetătorul britanic al alergiei Thomas Platts-Mills și-a îndreptat atenția asupra răspunsurilor alergice la pacienții cu cancer tratați cu cetuximab, un medicament pentru cancer.

Deși a întâlnit persoane care pretindeau că au o reacție alergică la anumite cărnuri și produse din carne, o legătură între cele două era lucrul la care se gândea cel mai puțin la acea vreme.

Anii au trecut, în SUA fiind înregistrate cazuri severe de reacții la cetuximab.

În cele din urmă, în 2008, Platts-Mills a identificat cauza principală a problemei: un răspuns al anticorpilor IgE la un carbohidrat numit galactoză-alfa-1,3-galactoză. Sau alpha-gal, pe scurt.

Alpha-gal este un zahăr găsit într-o mare varietate de animale; primatele ca noi se întâmplă să fie o excepție. Cumva, zahărul era transferat de la șoarecii transgenici care au fost folosiți pentru a face tratamentul cu chimioterapie.

Alergiile sunt de obicei cauzate de răspunsul organismului la o proteină pe care nu o recunoaște. A întâlni un carbohidrat care poate declanșa un răspuns alergic a fost extrem de neobișnuit.

Cu acest mister rezolvat, totuși, a rămas întrebarea cum și-au dezvoltat pacienții sensibilitatea în primul rând.

Cum devii alergic la carnea roșie

Au existat câteva indicii. Unul a fost tiparul de cazuri, care s-a suprapus suspect de bine cu cele ale Febrei Pătate a Munților Stâncoși, o boală transmisă de căpușa Stea singuratică (Amblyomma americanum).

Al doilea a fost o întâlnire întâmplătoare cu un vânător care a prezentat reacții alergice severe după ce a mâncat carne de vită. Circumspect, Platts-Mills l-a întrebat pe bărbat despre mușcăturile de căpușe, iar vânătorul avusese o mulțime.

Ceea ce l-a convins în cele din urmă pe cercetător a fost însă experiența sa personală cu boala. Căutând, lipsit de entuziasm, să-și testeze suspiciunile, Platts-Mills a plecat într-o drumeție în munții din apropierea casei sale, încercând să captureze câteva căpușe. Mai târziu în acel an, o masă de cotlete de miel a dus la o reacție alergică foarte familiară.

Astăzi, oamenii de știință sunt încrezători că alfa-gal blocat pe proteinele din saliva căpușelor sensibilizează oamenii la carbohidrații care se găsesc în carne precum mielul și carnea de vită. Deoarece gătitul nu îl descompune, corpurile noastre reacţionează exagerat la ea pe măsură ce îşi face loc în sistemul nostru.

Deznodământul fermierului

Cât despre fermierul al cărui caz a fost descris recent, a găsit în sfârșit medici care au identificat corect problema. La șapte ani după ce au apărut simptomele, un prieten i-a spus despre AGS. Căpușele fiind un pericol des întâlnit în slujba sa, pacientul a făcut legătura destul de repede.

Cu un EpiPen în buzunar și carnea roșie eliminată din meniu, pacientul aproape că nu a mai avut reacții alergice în ultimii 8 ani.

Este un final fericit din care putem învăța cu toții ceva. AGS este încă o boală relativ nouă în ceea ce privește cercetarea, ceea ce înseamnă că avem multe de învățat despre prevalența sa și interacțiunile sale cu alte boli și tratamente, cum ar fi potențialele reacții la medicamente și ingredientele acestora.

Dacă simțiți o reacție alergică după un burger, discutați cu medicul dumneavoastră. Nu merită opt ani de transpirație.

Vă recomandăm să citiți și:

LSD și ciupercile halucinogene, asociate cu un risc redus de diabet și boli ale inimii

Un pesticid cunoscut este legat de boli renale cronice

Cum dieta mediteraneană ar putea combate disfuncția erectilă

Medicii au descoperit o proteină care face legătura între toate tipurile de cancer

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase