Home » Știință » Ce sunt pliculețele cu nicotină?

Ce sunt pliculețele cu nicotină?

Publicat: 18.03.2024

Pliculețele cu nicotină sunt un nou produs pe piață, atrăgând atenția și stârnind controverse în rândul politicienilor, influencerilor și al părinților în ceea ce privește potențialele efecte asupra sănătății. Dar ce spune știința despre ele?

Pliculețele cu nicotină sunt exact ceea ce spune și numele lor: mici pungi asemănătoare cu pliculețele de ceai care conțin cantități variabile de nicotină. Acestea conțin de obicei și umpluturi alimentare, îndulcitori și o varietate de arome diferite, similare cu țigările electronice, dar nu conțin tutun.

Aceste pliculețe sunt concepute să fie plasate între buza superioară sau obraz și gingii. Acolo, nicotina este eliberată și absorbită de gingii, iar odată ce pliculețul este gol sau după un anumit timp, acesta este îndepărtat.

Ce sunt pliculețele cu nicotină?

La sfârșitul lunii ianuarie, liderul majorității din Senatul SUA, Chuck Schumer, le-a cerut Food and Drug Administration (FDA) și Comisiei Federale de Comerț să investigheze marketingul și efectele asupra sănătății ale acestor produse, susținând că ele reprezintă un pericol pentru tineri, având în vedere și faptul că influencerii din social media le promovează presupusele beneficii.

Deși unii au fost de acord că este important să se afle mai multe despre efectele produselor, alții nu au fost deloc încântați. „(Pliculețele) nu sunt un păcat”, a declarat comentatorul politic Tucker Carlson, citat de IFL Science, susținând că acestea îmbunătățesc „vitalitatea masculină și acuitatea mentală”.

Nu putem comenta asupra legăturii dintre aceste pliculețe și păcate, dar putem analiza știința.

Ce efecte are nicotina asupra organismului?

Când vine vorba de acuitatea mentală, nicotina are unele efecte cunoscute pe termen scurt. De exemplu, Institutul Național pentru Abuzul de Droguri (NIDA) afirmă că „nicotina crește temporar anumite aspecte ale cogniției, cum ar fi capacitatea de a menține atenția și de a reține informații în memorie”. De asemenea, poate oferi o senzație scurtă de euforie datorită creșterii dopaminelor în circuitele de recompensă ale creierului.

Cuvântul cheie aici este „temporar”. Însă există un lucru clar despre nicotină, indiferent cum este administrată: provoacă dependență. Deși le poate oferi un mic impuls creierului și stării de spirit, NIDA explică și faptul că „persoanele care renunță la nicotină experimentează deficite neurocognitive, cum ar fi problemele cu atenția sau memoria”.

Alte efecte secundare neplăcute ale utilizării pliculețelor cu nicotină pot include durerea în gură sau în gât, greață, iritarea gingiilor sau ulcer bucal.

Dar în ciuda afirmațiilor îndrăznețe ale susținătorilor și ale opozanților, impactul real pe termen lung asupra sănătății al pliculețelor și al nicotinei în general este necunoscut. Unii cercetători cred că ar putea avea impacturi de lungă durată asupra sănătății cardiovasculare, a riscului de cancer și a dezvoltării creierului, dar există o lipsă de dovezi substanțiale.

Vă recomandăm să citiți și:

Proteinele ar putea prezice cine va dezvolta demență peste 10 ani

De unde vine praful din casă și cât de periculos este cu adevărat?

O procedură revoluționară, pentru cei care suferă un stop cardiac, ar putea salva vieți

Erecțiile regulate ar putea fi vitale pentru funcția erectilă

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase