Home » Știință » Descoperire terifiantă făcută de cercetători în privința îndulcitorilor artificiali

Descoperire terifiantă făcută de cercetători în privința îndulcitorilor artificiali

Descoperire terifiantă făcută de cercetători în privința îndulcitorilor artificiali
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 30.06.2021

Potrivit unui nou studiu, unii dintre cei mai folosiți îndulcitori artificiali ar putea cauza probleme grave de sănătate prin faptul că fac ca bacteriile din tractul gastrointestinal să invadeze pereții intestinali.

Studiul subliniază faptul că există multe detalii necunoscute despre îndulcitorii artificiali ce sunt adăugați la multe produse dietetice. Cercetările demonstrează faptul că este nevoie de mai multe studii.

„Există multă îngrijorare în privința consumului de îndulcitori artificiali, unele studii arătând faptul că îndulcitorii pot afecta stratul de bacterii importante pentru intestine, cunoscut drept flora intestinală sau microbiota intestinală”, a spus Havovi Chichger, lector la Universitatea Anglia Ruskin din Regatul Unit, autor principal al noului studiu publicat în jurnalul International Journal of Molecular Sciences.

Studiul a arătat, pentru prima oară, că îndulcitorii, inclusiv zaharina, sucraloza și aspartamul, au cauzat două tipuri de bacterii intestinale, E. coli și E. faecalis, să devină patogenice.

O concentrație echivalentă cu două cutii de băutură carbogazoasă dietetică

Apoi, aceste bacterii patogenice au fost capabile să se atașeze și să distrugă celule Caco-2, acestea fiind celulele care acoperă pereții intestinelor.

A fost nevoie doar de o concentrație echivalentă cu două cutii de băutură carbogazoasă dietetică. De fapt, toți cei trei îndulcitori artificiali au crescut adeziunea în cazul celor două tipuri de bacterii față de celulele pereților intestinali.

Toți cei trei îndulcitori au crescut și formarea de biofilme, fapt ce i-a făcut mai puțin sensibili la tratamentul antimicrobian, potrivit Futurism.

Băuturile carbogazoase cu zahăr adevărat, opțiunea mai sănătoasă

Bacteriile intestinale patogenice care atacă pereții intestinali ar putea să fie o veste extrem de proastă. Cercetările anterioare au arătat că bacteria E. faecalis care traversează peretele intestinal poate cauza numeroase infecții, inclusiv septicemie, cunoscută și sub denumirea de sepsis.

„Aceste schimbări ar putea duce la invadarea și distrugerea intestinelor noastre de către propriile bacteriile intestinale, ceea ce ar putea duce la infecție, sepsis și insuficiență multiplă de organe”, a explicat Chichger.

Cu alte cuvinte, băuturile carbogazoase cu zahăr adevărat ar putea fi, de fapt, o alegere mult mai sănătoasă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Sunt îndulcitorii artificiali mai sănătoși decât zahărul?

Carbohidraţii înrăutăţesc efectele îndulcitorilor artificiali

Cum ne trezește, de fapt, cofeina, cel mai folosit psihoactiv din lume?

De ce ai încontinuu senzația de foame?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cercetătorii au descoperit că anotimpurile Pământului sunt ciudat de desincronizate
Cercetătorii au descoperit că anotimpurile Pământului sunt ciudat de desincronizate
Cinci evenimente istorice petrecute de Crăciun care au schimbat lumea
Cinci evenimente istorice petrecute de Crăciun care au schimbat lumea
O istorie culturală a Crăciunului, dincolo de mituri și tradiții „eterne”. Cum au apărtul cadourile, luminițele și decorațiunile?
O istorie culturală a Crăciunului, dincolo de mituri și tradiții „eterne”. Cum au apărtul cadourile, luminițele ...
Chris Rea, peste patru decenii de muzică fără compromisuri. „Mi-am început viața ca un străin”
Chris Rea, peste patru decenii de muzică fără compromisuri. „Mi-am început viața ca un străin”
Singur de Crăciun? Iată cum poți transforma liniștea într-un aliat pentru echilibrul emoțional
Singur de Crăciun? Iată cum poți transforma liniștea într-un aliat pentru echilibrul emoțional
Cum a ajuns Apărarea Aerospațială americană să-l urmărească pe Moș Crăciun timp de 70 de ani?
Cum a ajuns Apărarea Aerospațială americană să-l urmărească pe Moș Crăciun timp de 70 de ani?
Test de cultură generală. De ce aduce ghinion să lași o pălărie pe pat?
Test de cultură generală. De ce aduce ghinion să lași o pălărie pe pat?
Știința nu așteaptă: Evenimentele care au scris istorie în astronomie chiar de Crăciun
Știința nu așteaptă: Evenimentele care au scris istorie în astronomie chiar de Crăciun
Cele mai iubite băuturi de Crăciun afectează sănătatea oaselor
Cele mai iubite băuturi de Crăciun afectează sănătatea oaselor
Creierul bărbaților versus creierul femeilor: Care sunt diferențele?
Creierul bărbaților versus creierul femeilor: Care sunt diferențele?
MESAJE DE CRĂCIUN 2025. Urări speciale pentru prieteni, rude sau colegii de la serviciu
MESAJE DE CRĂCIUN 2025. Urări speciale pentru prieteni, rude sau colegii de la serviciu
Țara în care dreptul la munca de acasă ar putea deveni lege
Țara în care dreptul la munca de acasă ar putea deveni lege
Ziua în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi
Ziua în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi
Cele mai bogate familii din lume au devenit și mai bogate în anul 2025
Cele mai bogate familii din lume au devenit și mai bogate în anul 2025
Crește impozitul pe mașinile hibride din 2026
Crește impozitul pe mașinile hibride din 2026
Sfatul unui psiholog pentru Crăciun și Revelion: „Magia sărbătorilor vine din interior”
Sfatul unui psiholog pentru Crăciun și Revelion: „Magia sărbătorilor vine din interior”
Care au fost cele mai râvnite cartiere din România în anul 2025?
Care au fost cele mai râvnite cartiere din România în anul 2025?
Scanările cerebrale dezvăluie un pericol ascuns în alimentele ultra-procesate
Scanările cerebrale dezvăluie un pericol ascuns în alimentele ultra-procesate