Home » Istorie » O figurină din lut, veche de 3.000 de ani, ar putea fi o zeiță preistorică a apei

O figurină din lut, veche de 3.000 de ani, ar putea fi o zeiță preistorică a apei

O figurină din lut, veche de 3.000 de ani, ar putea fi o zeiță preistorică a apei
Credit foto: Axel König/StMWK/Oficiul de Stat Bavarez pentru Conservarea Monumentelor.
Publicat: 18.07.2022

Arheologii au descoperit în Bavaria, Germania, o figurină unică din lut care ar putea reprezenta o zeiță preistorică a apei.

Figurina datează din secolele VIII-V î.Hr. în timpul Epocii Fierului, fiind găsită în apropierea unei așezări din perioada Hallstatt, la marginea câmpiei Unkenbach, scrie Heritage Daily.

Cultura Hallstatt a fost cultura predominantă din Europa Centrală și de Vest în timpul Epocii Bronzului Târziu și a Epocii Fierului Timpurii, numită după situl său tip, Hallstatt, un sat pe malul unui lac din Salzkammergut austriac, la sud-est de Salzburg.

Descoperirea a fost făcută în timpul lucrărilor de construcție a variantei de ocolire Mönchstockheim, ceea ce a determinat arheologii să efectueze o săpătură de salvare într-o mică râpă, scoțând la iveală mica figurină de lut, bucăți de sticlă, ceramică, unelte din os și o ștampilă de lut.

Cultura Hallstatt, cultura predominantă din Europa Centrală și de Vest

Descoperirile ceramice nu prezintă urme de alterare rotunjită cauzată de acțiunea hidraulică, ceea ce sugerează că au fost depozitate în mod intenționat în rigole ca ofrande.

Studiile datează ceramica în perioada cuprinsă între secolele 8 și 6 î.Hr. care corespunde perioadei Hallstatt.

Figurina din lut are o înălțime de numai 19 cm și îi lipsesc picioarele și suprafața frontală a părții superioare a corpului.

Fiecare parte a capului are 5 găuri perforate de la înălțimea bărbiei inferioare până deasupra liniei ochilor, reprezentând probabil o glugă decorată cu inele metalice.

Figurina datează din timpul Epocii Fierului

Cercetătorii de la Oficiul de stat bavarez pentru conservarea monumentelor sugerează că populațiile locale ar fi venerat figurina ca pe o zeiță a apei, considerând că rigolele erau un loc sacru pentru ofrande rituale.

În orice caz, figurina a funcționat ca un obiect de cult, aflat în legătură cu apa.

„Figurine similare realizate din lut sunt cunoscute din regiunea vestică a Mării Negre și datează din mileniul al V-lea î.Hr. Cu toate acestea, celelalte descoperiri din situl nostru indică o datare mult mai tânără a figurinei. Toate acestea lasă mult loc pentru interpretări viitoare”, a declarat dr. Stefanie Berg de la Oficiul de Stat Bavarez pentru Conservarea Monumentelor.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O figurină feminină din Epoca Bronzului ar putea avea multiple semnificații

O figurină romană rară a fost găsită în timpul lucrărilor de construcție la o cale ferată

Figurină neobişnuită descoperită de către arheologi în Peru

Epoca Bronzului, dominată de migrația femeilor

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase