Home » Știință » Test de cultură generală. De ce avem ceară în urechi?

Test de cultură generală. De ce avem ceară în urechi?

Publicat: 04.04.2024

De ce avem ceară în urechi? Ceara de urechi, sau cerumenul, este o substanță vâscoasă, adesea portocalie, produsă în urechi. Este considerată un factor deranjant, pe care oamenii îl îndepărtează și îl curăță frecvent din corp.

Fie că este înlăturată folosind bețișoare de bumbac, o metodă periculoasă și neavizată, sau de către un otolaringolog, oamenii depun eforturi considerabile pentru a avea canale auditive neobturate; dar este o idee bună să îndepărtați cerumenul? De ce avem ceară în urechi?

Cerumenul este format dintr-un amestec de acizi grași cu lanț lung, alcooli, colesterol și compusul chimic scualen. Este secretat de glandele din canalul auditiv extern pentru a bloca praful, bacteriile, insectele și alți agenți externi din a se infiltra în canalul auditiv și din a deteriora pielea din urechea externă și urechea internă, care este sensibilă.

De ce avem ceară în urechi?

Deși ceara din urechi este incredibil de benefică pentru sănătatea urechii, supra-producția poate duce la blocarea undelelor sonore din a ajunge la timpan.

Folosirea bețișoarelor de bumbac pentru a curăța cerumenul în exces poate cauza probleme suplimentare, împingând cerumenul mai adânc în canalul auditiv intern în loc să îl scoată afară. Acest lucru poate cauza deteriorarea permanentă a timpanului și a capacităților auditive, subliniază Britannica.

Urechile de fapt se curăță singure

O regulă frecvent împărtășită pentru curățarea excesului de cerumen este de a nu introduce niciodată în ureche un obiect mai mic decât cotul. Având în vedere că majoritatea coatelor sunt semnificativ mai mari decât deschiderea medie a canalului auditiv, cel mai bine este să nu introduceți nimic în urechi pentru a scoate cerumenul.

Nu trebuie să vă faceți griji, însă: urechile de fapt se curăță singure. Mișcarea maxilarului și producția regulată de cerumen nou au tendința de a împinge substanța în exces în afara urechii. Dacă apar simptome de blocaj cu cerumen, se recomandă o vizită la otolaringolog pentru o curățare sigură.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce se întâmplă cu organele după șapte zile fără mâncare?

Test de cultură generală. Ce au bebelușii, dar nu au adulții?

Trucul prin care putem să ne bucurăm mai mult de plăcerile vieții

Numărul femeilor psihopate ar putea fi egal cu cel al bărbaților

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase