Home » Istorie » Agentul Portocaliu, uraniul sărăcit şi multe alte situaţii în care corporaţiile au otrăvit oamenii în masă

Agentul Portocaliu, uraniul sărăcit şi multe alte situaţii în care corporaţiile au otrăvit oamenii în masă

Agentul Portocaliu, uraniul sărăcit şi multe alte situaţii în care corporaţiile au otrăvit oamenii în masă
Publicat: 04.05.2019
Într-o lume atât de dens populată şi mereu în plină dezvoltare, apar inevitabil şi situaţii tragice, mai mult sau mai puţin intenţionate. Mai jos găsiţi zece situaţii în care corporaţiile au otrăvit oamenii, în masă.

DuPont

Conform declaraţiilor anterioare ale celor din compania DuPont, compusul chimic cunoscut drept PFOA ar afecta vieţile a peste trei milioane de oameni pe o perioadă de 60 de ani. În 2001, DuPont a avut o scurgere într-o uzină din West Virginia care a eliberat substanţa cancerigenă în reţeaua de apă potabilă. A fost dată în judecată şi a pierdut procesul, trebuind să plătească suma de 671 de milioane de dolari în 2017 pentru nenumăraţii indivizi care au fost afectaţi, potrivit Listverse.

PFOA a fost asociat cu cancerul testicular, afecţiuni ale tiroidei, hipertensiune, colesterol mărit şi alte boli. Compania a continuat să nege că a greşit în acest incident.

Radium Corporation

Compania americană era responsabilă pentru vopsirea părţilor fosforescente ale ceasurilor în timpul Primului Război Mondial şi după. Producţia a avut loc într-o fabrică din Orange, New Jersey din 1917 până în 1926. Vopseaua pe care o foloseau avea în componenţă radiul. Parcă de nicăieri, multe dintre femeile care lucrau (bărbaţii erau pe front) au început să se îmbolnăvească şi să moară. Decesele erau rapide pentru că metoda folosită de femei pentru pictarea numerelor de pe ceas era să scufunde pensula în radiu şi să o ascută cu gura, înghiţind astfel substanţa radioactivă. Firma a fost dată în judecată, mai ales că li s-a spus că radiul este inofensiv.

Michigan Chemical Corporation

O greşeală poate fi atât de simplă pe cât este de tragică, cu efecte care se simt şi astăzi, după 40 de ani. Compania din statul american Michigan şi-a trimis produsul în locul eronat, iar rezultatele au fost catastrofice. Compania realiza două produse foarte diferite, unul numit Nutrimaster, iar altul Firemaster.

Nutrimaster era numele comercial pentru oxidul de magneziu, iar când era pus în hrana şi apa vacilor, creştea producţia de lapte. Pe cealaltă parte, Firemaster, era o substanţă extrem de toxică numită bifenil polibrominat, un ignifug. Ambele arătau aproape la fel. Într-o zi, un camion a fost încărcat cu alte pungi, trimiţând Firemaster în loc de Nutrimaster, iar în toate fermele statului Michigan a fost trimisă substanţa toxică pentru a hrăni animalele.

Ignifugul a ajuns în organismul animalelor. De fapt, 70-90% dintre animalele de fermă au fost contaminate, iar apoi contaminarea s-a extins la om prin consumul produselor animale. Băieţii au dezvoltat probleme genitale şi ale sistemului excretor, iar fetele aveau probleme cu menstruaţia iar, peste ani, la sarcină.

Agentul Portocaliu

În 2018, Vietnam a început să ceară reparaţii pentru daunele provocate în războiul de acum circa jumătate de secol. Agentul Portocaliu este un erbicid care a fost folosit de americani pentru a înlătura vegetaţia care îi ascundea pe vietnamezi, dar aceasta este o substanţă cancerigenă care a afectat sever populaţia vietnameză. Efectele folosirii se văd şi astăzi şi includ în principal defecte la naştere şi cancer.

Acesta nu este însă singurul caz în care ingredientele Agentului Portogaliu a otrăvit oameni. Cetăţenii Statelor Unite au fost şi ei afectaţi, în Nitro (West Virginia), după o explozie a unei fabrici în anul 1949.

Dezastrul de la Bhopal

Dezastrul de la Bhopal, din India, a fost numit de mulţi cel mai mare dezastru industrial din istorie. În noaptea de 2 decembrie 1984, un gaz din pesticid s-a scurs dintr-o fabrică, răspândindu-se în cartierele apropiate. Mii de oameni au murit instant pe măsură ce substanţa se extindea. Zeci de mii de oameni fugeau panicaţi, îngroziţi de alte persoane care mureau lângă ei.

În total 600.000 de oameni au fost expuşi gazului, iar decesele sunt estimate între 3.800 şi 16.000 de oameni. Compania responsabilă era Union Carbide, cu sediul în SUA.

Fibreboard Paper Products Corporation

Utilizarea azbestului datează din preistorie, fiind folosit şi în îmbrăcămintele mumiei pentru a opri degradarea cadavrelor.

Prima victorie în tribunal împotriva azbestului a venit în SUA în 1973, împotriva unei companii numită Fibreboard Paper Products Corporation, care l-a folosit ca izolare  fără să investigheze posibilele efecte negative – care sunt vaste, în spacial cele asociate cu cancerul. Mii de oameni au fost afectaţi, chiar şi după procesul câştigat. Într-o răsturnare de situaţie, atunci când compania a fost cumpărată de Louisiana-Pacific Corporation în 1976 şi mai târziu, de Owens-Corning, în 1997, aceste companii nu s-au oprit în utilizarea azbestului, chiar şi după ce se cunoaşteau efectele.

Camelford

La fel ca în cazul incidentului din Michigan menţionat mai sus, aceasta a fost o eroare cu implicaţii extrem de grave. Incidentul a avut loc în North Cornwall, în Anglia, în anul 1988, fiind cunoscut drept incidentul poluării apei Camelford. Câteodată, sulfatul de aluminiu este adăugat apei, făcând mai uşoară curăţarea, iar acest compus chimic a fost implicat în accident.

S-a întâmplat când un muncitor a aruncat din greşeală 20 de tone de material în rezerva de apă, punând în alt rezervor decât trebuia. Uzina Lowermoor Water Treatment Works, acolo unde s-a făcut greşeala, furniza apă pentru 7.000 de case, iar oamenii au început să sufere efecte îngrozitoare, precum piele iritată şi colorarea în albastru a părului. Nu se poate estima câţi oameni au suferit, dar o parte bună a poveştii (poate singura) este că organismul uman poate procesa sulfatul de aluminiu.

Disneyland

Într-o zi din august 2018, cei cazaţi la New York Hotel de la Disneyland Paris au început să aibă ameţeli şi să se simtă foarte rău. De asemenea, şi personalul a început să fie afectat. S-a aflat ulterior că 22 de oameni au fost otrăviţi cu clor.

Cauza a fost un amestec incorect de doi compuşi chimici în piscina hotelului, atunci când înălbitor şi acid sulfuric au fost adăugaţi apei pentru a fi tratată. Amestecul a eliberat clor în formă gazoasă, care în această stare de agregare este foarte toxic.

Boala Minamata

Afecţiunea a apărut pentru prima dată în Japonia, în 1956. O companie numită Chisso Corporation este responsabilă pentru otrăvirea populaţiei timp de mai multe decenii. Între 1938 şi 1968, apa contaminată cu mercur s-a scurs dintr-o fabrică, ajungând în Minamata din Prefectura Kumamoto. 

În 1956, un doctor a observat o creştere incredibilă în numărul pacienţilor pe care îi trata pentru afecţiunile sistemului nervos. Aceştia aveau spasme şi convulsii şi chiar mureau. Condiţia observată avea să fie denumită boala Minamata.

Uraniul sărăcit

Afecţiunile asociate cu uraniul sărăcit sunt nenumărate, de la o varietate mare de cancere, la probleme neurologice la alte probele serioase de sănătate. Acesta a fost folosit de SUA împotriva Irakului, în muniţia folosită de americani, atât în operaţiunea Desert Storm cât şi în Iraqi Freedom. Acesta a cauzat probleme atât pentru populaţia irakiană, cât şi pentru soldaţii americani.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Care este cea mai puternică otravă?

Modul bizar prin care o sculptoriţă s-a otrăvit cu propria artă

Concluzii din ancheta poliţiştilor britanici: cum a fost otrăvit Serghei Skripal, fostul spion rus

Otrăviţi, apoi îngropaţi de vii: înainte de Vezuviu, apa toxică a îmbolnăvit populaţia oraşului Pompeii

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase