Home » Istorie » La Quemada, misteriosul complex mesoamerican

La Quemada, misteriosul complex mesoamerican

Publicat: 28.04.2022

La Quemada este un complex mesoamerican situat pe un mic munte central din Valea Malpaso din centrul Zacateca, Mexic.

Situat la granița de nord sau la periferia Mesoamericii, La Quemada a făcut obiectul diverselor interpretări în încercarea de a asocia așezarea cu diferite culturi regionale.

A fost caracterizat drept un avanpost toltec, o fortăreață Teotihuacan, un centru Purépecha, un complex Chichimeca, iar o sugestie fantezistă din secolul al XVIII-lea spune că La Quemada este situl legendar al Chicomoztoc, pe care aztecii mexicas, tepanecs, acolhuas și alte popoarele vorbitoare de nahuatl îl considerau căminul lor mitologic.

La Quemada este o așezare veche de cel puțin un mileniu

Ocuparea principală a La Quemada datează aparent din perioada epiclasică (600–900 d.Hr.), deși au fost înregistrate date anterioare și ulterioare care fac ca fundația sitului și amploarea ocupației să fie neconcludente.

La Quemada este împărțit în trei complexe și este format din platforme de zidărie care au funcționat ca fundații pentru structurile superioare. Situl are o concentrație mare de clădiri ceremoniale, dintre care unele sunt complexe formate din 50 de platforme de terasă și 13 sau mai multe piramide.

Elementele arhitectonice au fost construite folosind riolit (o rocă magmatică extruzivă formată din magmă bogată în silice care este extrudată dintr-un orificiu vulcanic) și plăci de granit care au fost extrase local din versantul muntelui.

Structurile principale includ: Salón de las Columnas (sala coloanelor), Juego de Pelota (sala de jocuri cu mingea), El Cuartel (sediu), Ciudadela (incinta fortificată), Pirámide de los Sacrificios (piramida sacrificiilor) și Pirámide Votiva (piramidă votivă), înaltă de 12 metri.

În jurul complexului se află Muralla, un zid perimetral defensiv de 4 metri înălțime pe 3 metri grosime care a fost construit spre sfârșitul ocupației.

Așezarea era guvernată prin violență

Săpăturile au dezvăluit depozite extinse de schelete umane, grămezi de oase dezarticulate și arse, cranii suspendate și înmormântări sub podea. Unele dintre oase au fost probabil depuse în onoarea strămoșilor, în timp ce altele aparțineau dușmanilor și erau afișate pentru a simboliza o ordine socială înrădăcinată în violență, descrie Heritage Daily.

Datele obținute din nucleul din La Quemada sugerează că situl a fost aparent abandonat sau redus foarte mult în momentul în care toltecii erau în ascensiune. În această perioadă, au fost documentate două faze de distrugere prin incendiu, prima între 854 și 968 d.Hr. și cea din urmă între 1018 și 1163 d.Hr.

Vă recomandăm să citiți și:

Stele de mare, descoperite de arheologi la Templo Mayor din fosta capitală aztecă Tenochtitlan

Cele șapte minuni ale lumii antice. Cele mai interesante minunății ale trecutului

Dieta africană antică, dezvăluită de urmele chimice din vasele de ceramică

Povestea întemeierii Romei, oraşul de pe Şapte Coline. Ab urbe condita!

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase