Home » Istorie » „Dezastrul din latrină” sau cum s-au înecat aproape 100 de nobili în excremente umane

„Dezastrul din latrină” sau cum s-au înecat aproape 100 de nobili în excremente umane

„Dezastrul din latrină” sau cum s-au înecat aproape 100 de nobili în excremente umane
Henric al VI-lea al Sfântului Imperiu Roman. Sursa foto: Domeniu Public
Publicat: 25.05.2022

Cel mai probabil, nimeni nu și-ar dori să-i scrie pe certificul de deces la cauza morții  „dezastru pe toaletă” sau „sufocare cu excremente”. Cu toate acestea, fix asta s-a întâmplat cu aproape 100 de nobili în secolul XII, în orașul Erfurt din Germania.

Între 60 și 100 de nobili s-au înecat într-o toaletă, înconjurați de oameni pe care îi displăceau. În iulie 1184, potrivit unei relatări a dezastrului, Arhiepiscopul din Mainz (sau Conrad de Wittelsbach) și Ludwig III, Landgravul de Turingia, erau în conflict.

Nu se cunosc motivele pentru conflict, însă situația a degenerat până în punctul în care regele Henric al VI-lea al Sfântului Imperiu Roman a fost nevoit să se implice, indică IFL Science.

Un conflict „murdar”

Henric al VI-lea a ordonat reunirea a mai mulți nobili și oficialități de rang înalt, locul de întâlnire fiind stabilit la Biserica Sfântului Petru din Erfurt.

Pentru un rege, stabilitatea podelei nu ar fi reprezentat cea mai mare dintre preocupări, lucru care a fost valid și pentru Henric. Mai mult, nimeni nu a verificat nici care era starea toaletelor din locație.

„Dacă nu reușesc, prefer să mor în excremente”

Regele era un fan al zicalei „dacă nu reușesc, prefer să mor în excremente”, un aspect destul de relevant pentru situația care avea să urmeze. Sub podeaua încăperii unde urma să aibă loc reuniunea, se găsea o hazna în care nobilii aveau să se înece.

Biserica Sf. Petru din Erfurt, Germania. Credit foto: Shutterstock

Podeaua a cedat, probabil din cauza greutății armurii și zalelor purtate de cei adunați, aceste elemente de vestimentație nefiind cunoscute pentru flotabilitatea în apă sau… excremente.

O moarte mai puțin obșinuită

Astfel, între 60 și 100 de nobili s-au înecat în excrementele și urina călugărilor de la Biserica Sfântului Petru. Unii dintre aceștia au fost suficient de norocoși încât să moară la impactul cu infrastructură haznalei, fără a mai trebui să sufere înecul în mizerie.

Din fericire, principalii actori implicați în dispută, care fuseseră mutați în altă încăpere pentru a purta unele discuții, au scăpat cu viață.

Vă mai recomandăm și:

Substanțele chimice din excrementele animalelor de companie pot semnala amenințări la adresa sănătății umane

Carol I, cel mai mare rege al românilor. Care a fost primul cuvânt pe care l-a rostit în limba română

„Nu urinaţi spre Rusia”. Unde apare mesajul şi cum sunt pedepsiți cei care nu-l respectă

Arme explozive în Ierusalimul medieval din timpul cruciadelor. Cum arătau grenadele antice?

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase