Home » Istorie » O „megastructură”, construită acum 11.000 de ani, a fost găsită în Marea Baltică

O „megastructură”, construită acum 11.000 de ani, a fost găsită în Marea Baltică

Foto: Jacob Geersen et al., PNAS, 2024
Publicat: 17.02.2024

Un zid de 11.000 de ani descoperit în Marea Baltică, în apropiere de Germania, a fost construit pentru vânarea renilor atunci când peisajul era doar o vastă întindere aridă, arată un nou studiu.

Cercetătorii sugerează că oamenii preistorici locali au construit zidul; părțile rămase au fost realizate din 1.670 de pietre și se întind pe aproximativ 975 de metri în lungime, având o înălțime de 1 metru și o lățime de 2 metri.

Echipa a descoperit acest zid de 11.000 de ani folosind sonarul și făcând scufundări la o adâncime de aproximativ 21 de metri, la aproximativ 10 kilometri est de Rerik, Germania, în Golful Mecklenburg.

Un zid de 11.000 de ani a fost folosit pentru vânarea renilor

Zidul ar putea fi cel mai mare de acest fel din Holocenul timpuriu (de acum 11.700 de ani până în prezent) din Europa, au afirmat cercetătorii în studiu. Bazându-se pe zidurile preistorice similare, inclusiv pe vechile structuri în formă de zmeu din deșert găsite în Orientul Mijlociu, autorii propun că acesta a fost construit pe uscat de vânători-culegători pentru a împinge turmele de animale sălbatice în corăbii, unde puteau fi ucise. Oamenii de știință sugerează, de asemenea, că zidul din Golful Mecklenburg a fost folosit pentru vânarea renilor (Rangifer tarandus), care erau o specie comună în acea parte a Europei la acea vreme.

Cu toate acestea, schimbările nivelurilor mării cauzate de topirea gheții după ultima epocă glaciară au inundat zona acum aproximativ 8.500 de ani, împreună cu alte părți ale zonei moderne a Balticii și a regiunii „Doggerland” care lega Britania de continentul european.

Oamenii de știință au detectat zidul aproape întâmplător în 2021, în timpul unei plimbări cu barca în Golful Mecklenburg pentru a le preda studenților tehnici geofizice marine.

„A fost un pic neașteptat. Nu căutam structura pentru că nu știam că este acolo. Dar am identificat-o pe fundul mării din datele noastre de sonar cu fascicul multiplu”, a spus Jacob Geersen, geofizician maritim la Universitatea Kiel (Germania).

Cât de vechi este zidul?

Cercetătorii au cartografiat acum zidul folosind echipamente de sonar de pe bărci și de pe un vehicul submarin autonom, apoi au efectuat scufundări în diferite locații aflate de-a lungul său. Acele investigații și probele de sedimente de pe fundul mării din jurul structurii indică faptul că aceasta a fost construită intenționat pe teren uscat, în loc să fie o caracteristică naturală a peisajului acum scufundat.

Geersen și Marcel Bradtmöller, cercetător al preistoriei la Universitatea Rostock (Germania), sunt coautorii principali ai studiului despre descoperire, publicat în jurnalul PNAS.

Bradtmöller a explicat că zidul pare să fi fost construit lângă malul unei mlaștini sau lac antic care ar fi împiedicat animalele sălbatice să scape în acea direcție.

Data construirii zidului nu este cunoscută cu precizie, a spus el, dar se crede că renii au dispărut din zona respectivă acum aproximativ 9.000 de ani, cu câteva sute de ani înainte ca aceasta să fie inundată de mare.

Ascunde acest zid de 11.000 de ani artefacte despre oamenii acelor vremuri?

Pe lângă cartografierea zidului, cercetătorii speră să găsească artefacte îngropate de-a lungul său, care ar putea dezvălui mai multe informații despre originea și utilizarea zidului. Ei au sugerat că unele părți ale zidului ar fi putut fi „puncte oarbe” unde oamenii însărcinați cu uciderea animalelor ar fi putut să se ascundă pentru a nu speria turma panicată.

Datorită mediului cu conținut scăzut de oxigen al apei, structurile scufundate sunt adesea bine conservate. Cu toate acestea, pot fi dificil de studiat, au remarcat autorii. Zidul din Golful Mecklenburg se află în ape relativ protejate aflate de-a lungul coastei baltice, spre deosebire de structurile din regiunea Doggerland a Mării Nordului, unde furtunile și valurile mari sunt comune, a spus Geersen.

Pe lângă conservarea mai bună a structurii, apele mai blânde fac mai ușoară investigarea zidului, a spus el; cercetătorii așteaptă să se întoarcă în sit în câteva luni, menționează Live Science.

Vincent Gaffney, arheolog la Universitatea Bradford (Marea Britanie), care nu a fost implicat în studiu, dar este un investigator-cheie al Doggerland, a spus că zidul, dacă se confirmă că este o structură realizată de om, „demonstrează clar că platourile noastre continentale, multe dintre acestea fiind locuibile înainte de creșterea nivelului mării de după ultima glaciațiune, probabil că au păstrat dovezi pentru stiluri de viață preistorice rar păstrate pe uscat”.

Multe situri acum scufundate sunt dezvoltate pentru structuri de coastă, așa că descoperirea arată „necesitatea de a explora aceste zone, care sunt în prezent Terra Incognita (latinescul pentru „pământ necunoscut”), a spus el.

Vă recomandăm să citiți și:

Experții au reconstruit o armură romană extrem de rară exact ca pe un puzzle

„Altarul Soarelui”, un mormânt megalitic din Epoca Bronzului, redescoperit în Irlanda

Câte specii de om au trăit pe Pământ? Mai multe decât ai fi crezut!

Un colț uriaș de mamut, găsit din întâmplare de minerii dintr-un stat american

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase