Home » Istorie » O mărgea dintr-un material neobișnuit oferă indicii despre cultura Clovis

O mărgea dintr-un material neobișnuit oferă indicii despre cultura Clovis

O mărgea dintr-un material neobișnuit oferă indicii despre cultura Clovis
Foto: Todd Surovell et al., Scientific Reports, 2024
Publicat: 04.03.2024

Descoperirea de artefacte extrem de vechi este întotdeauna fascinantă, acestea fiind ca o mașină a timpului care ne permite să privim înapoi în istorie pe o perioadă de sute sau chiar mii de ani, iar arheologii tocmai au descoperit o mărgea dintr-un material neobișnuit în Wyoming, considerată a avea aproximativ 12.940 de ani.

Această mărgea dintr-un material neobișnuit este cea mai veche descoperită vreodată în emisfera vestică: are doar 7 milimetri lungime și 2,9 mm în diametru. Conform echipei care a identificat-o, aceasta are multe de spus despre ornamentarea personală în cultura Clovis, activă în jurul anilor 11.500-10.800 î.Hr.

După o analiză atentă, concluzia este că mărgeaua este realizată fie din osul metapodial, fie din osul falangei proximale a unei iepure, extinzând intervalul de timp pentru utilizarea oaselor de iepure în acest scop decorativ.

O mărgea dintr-un material neobișnuit arată ce podoabe purtau oamenii acum 10.000 de ani

„Deși utilizarea oaselor de iepure pentru fabricarea mărgelelor era o practică obișnuită în vestul Americii de Nord în timpul Holocenului, originile acesteia pot fi urmărite acum cel puțin până în Pleistocenul terminal”, scriu cercetătorii.

Analiza a implicat un tip de spectrometrie de masă cunoscută sub numele de ZooMS, în care compoziția moleculară a unui material este dezvăluită prin declanșarea unei serii de reacții chimice. În acest caz, cercetătorii au putut să măsoare proteina de colagen a osului.

În ciuda posibilității ca osul să fi fost lăsat în urmă după ce iepurele a fost mâncat sau a putrezit, acest lucru pare puțin probabil: capetele sunt netezite și lustruite, iar pe laturi sunt evidente caneluri. În plus, mărgeaua a fost găsită printre alte artefacte culturale, subliniază Science Alert.

În afara acestei mărgele de os, întregul sit este, de asemenea, intrigant. Este un loc de tabără în jurul unui mamut columbian ucis sau scos de pe câmp, cu mai multe zone de activitate concentrate în jurul focurilor. Se crede că oamenii au locuit aici pentru o perioadă extinsă de timp.

O multitudine de informații interesante, într-un singur os

Vorbim despre primele persoane care au populat vreodată această parte a lumii, acum multe milenii, iar cercetarea continuă în acest loc și pe alte situri pentru a descoperi mai multe informații despre cum au trăit și au lucrat societățile Clovis.

Iar descoperirea acestui os le poate oferi experților mai multe informații decât s-ar crede dată fiind dimensiunea sa mică; oferă indicii despre vânătoare, ierarhie, decor personal și chiar modele de migrație, prin comparație cu mărgele similare din diferite locuri și perioade.

„Noi ezităm să ne angajăm în speculații extinse cu privire la semnificația utilizării mărgelelor în timpurile Clovis, cu excepția faptului că insistăm că mărgelele și alte ornamente personale și augmentări extrasomatice sunt folosite cel mai des pentru a semnala aspecte ale identității”, scriu cercetătorii.

Studiul a fost publicat în Scientific Reports.

Vă recomandăm să citiți și:

Un eveniment din Vechiul Testament a fost verificat folosind câmpul magnetic al Pământului

Un cimitir medieval cu schelete în poziții ciudate, decoperit în Țara Galilor

Viermi uriași de acum 518 milioane de ani, descoperiți în Groenlanda

Un templu dedicat lui Hercule și Alexandru cel Mare a fost dezgropat în Irak

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase