O descoperire accidentală a scos la iveală un sit funerar viking spectaculos din secolul al X-lea, aparținându-i, cel mai probabil, unei familii nobile, în nordul Danemarcei. Situl conține o comoară „spectaculoasă” de obiecte antice, a anunțat un muzeu local.
Totul a început în timpul unor lucrări de construcție lângă satul Lisbjerg, situat la aproximativ șapte kilometri nord de Aarhus, al doilea oraș ca mărime al Danemarcei. Acolo au fost descoperite perle, monede, ceramică și o cutie ce conținea un fir de aur.
Arheologii au identificat în zonă aproximativ 30 de morminte datând din a doua jumătate a secolului al X-lea, epoca regelui Harald Dinte Albastru (Bluetooth), celebru pentru unificarea Danemarcei și pentru introducerea creștinismului.
Potrivit lui Mads Ravn, arheolog al Muzeului Moesgaard din Aarhus, mormintele din acest sit funerar viking spectaculos sunt cel mai probabil legate de o familie nobiliară din secolele VIII–XI, a cărei fermă a fost descoperită la mai puțin de un kilometru distanță, în anii 1980.
„Este posibil să fi fost vorba despre unul dintre conții sau administratorii regelui Harald Dinte Albastru”, a declarat Ravn. Regele obișnuia să le încredințeze nobililor sarcina de a conduce diferite regiuni.
Cercetătorii au găsit și resturi umane, dinți și oase, în situl arheologic. „Oamenii luau cu ei în mormânt lucrurile pe care le considerau importante, în ideea de a le duce cu sine în cealaltă lume”, a explicat arheologul.
Unul dintre cele mai impresionante morminte pare să-i fi aparținut unei femei importante și conținea o cutie cu obiecte decorative și o foarfecă. Cutia, considerată „magnifică”, este un element rar: doar alte două cutii similare au mai fost descoperite până acum, una dintre ele în sud-estul Germaniei, notează Phys.org.
„Este extrem de rară. Cunoaștem doar trei astfel de cutii”, a spus Ravn.
Săpăturile de la Lisbjerg urmează să se încheie curând, iar apoi specialiștii vor începe o analiză detaliată a obiectelor recuperate. În special cele din lemn ar putea ajuta la datarea precisă a mormintelor.
În epoca vikingă, Aarhus era un centru comercial și regal de mare importanță pentru Danemarca.
Cele mai vechi unelte cunoscute din oase de balenă, descoperite în colecțiile muzeelor europene
Un vultur de alamă din secolul al XVIII-lea, descoperit în Polonia
Un studiu a descoperit că păsările au trăit alături de dinozauri în Arctica
Unele dintre cele mai celebre fosile din America de Nord s-au dovedit a fi o nouă specie