Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Câte gene au în comun frații?

Câte gene au în comun frații?

Publicat: 10.06.2023

Probabil ați auzit că frații împărtășesc jumătate dintre gene. Acest lucru nu este complet adevărat. Și atunci, câte gene comune au frații?

Datorită caracterului aleatoriu al segregării cromozomilor și a unui proces numit recombinare, genomul fraților nu este întotdeauna 50% identic.

Acest număr este de fapt o medie, după cum a subliniat recent pe Twitter cercetătoarea dr. Saloni Dattani, de la Our World in Data. Așadar, deși procentajul de gene comune al unor frați este de aproximativ 50%, numărul real este probabil diferit.

Câte gene comune au frații și de ce?

Pentru a înțelege exact cum stau lucrurile, mai întâi trebuie să învățăm puțin despre moștenirea genetică.

Ca oameni, ADN-ul nostru este adunat în 23 de perechi de cromozomi, adică 46 de cromozomi în total. Douăzeci și două dintre aceste perechi se numesc autozomi, iar perechea finală sunt cromozomi sexuali (XX sau XY). Un cromozom din fiecare pereche este moștenit de la mamă, iar celălalt de la tată.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, celulele trebuie mai întâi să treacă printr-un proces numit meioză pentru a produce gameți (ovule sau spermatozoizi). În timpul meiozei, numărul de cromozomi din celula părinte este redus la jumătate: o celulă cu 46 de cromozomi produce patru gameți, fiecare conținând doar 23 de cromozomi, câte unul din fiecare pereche.

Atunci când ovulul și spermatozoidul (fiecare cu câte 23 de cromozomi) fuzionează în timpul reproducerii, se formează un embrion cu un set complet de 46 de cromozomi, explică IFL Science.

Dar înainte ca perechile de cromozomi să se despartă, are loc un fel de amestecare genetică. Aceasta este cunoscută sub numele de recombinare. Autozomii se aliniază în perechile lor și schimbă fragmente de informații genetice, rezultând faptul că fiecare ovul și spermatozoid are propria sa combinație unică de gene.

Datorită acestei schimbări genetice, frații vor avea combinații diferite de gene. În medie, totuși, jumătate va fi la fel.

Un pic de statistică

„Imaginați-vă că genele părinților sunt niște monede. Fețele unei monede, capul și pajura, reprezintă cele două copii ale fiecăreia dintre genele. Șansele de a moșteni un cap sau o pajură sunt la fel ca datul cu banul, total aleatorii”, a scris Anne Tecklenburg Strehlow pentru The Tech în 2005, în timp ce era doctorandă la Departamentul de Genetică de la Stanford.

„Deoarece avem aproximativ 25.000 de gene în ADN-ul nostru, moștenirea capului sau a pajurii fiecărei gene este ca și cum am da cu banul de 25.000 de ori. Dacă facem asta, cel mai probabil vom obține 50% cap și 50% coadă”, continuă ea.

Același lucru este valabil și în cazul fraților. „Este posibil ca cei doi să nu aibă exact câte 12.500 de gene din fiecare tip, este posibil ca unul să aibă 12.600 de capete și 12.400 de pajuri, iar celălalt să aibă 12.550 de pajuri și 12.450 de capete, dar este destul de aproape de 50%”, a adăugat Strehlow.

Câte gene comune au frații?

Știm că probabil nu 50%, deci câte gene comune au frații?

Într-un studiu din 2006, cercetătorii au trasat variabilitatea genomului autozomal al fraților, folosind aceste informații pentru a afla despre variația înălțimii în cadrul unei populații. Proporția medie a genomului împărțit între frați, au descoperit ei, a fost de 49,8%, capetele intervalului fiind de 37,4% și de 61,7%.

Alte estimări susțin și ele acest lucru, sugerând că frații împărtășesc aproximativ între 40% și 60% dintre gene.

Câte gene comune avem cu alți membri ai familiei?

Potrivit site-ului de genealogie 23andMe, statistica cu privire la frați nu este singura minciună genetică ce se propagă; de fapt, sunt destul de multe altele.

Credeți că împărtășiți 25% din ADN cu bunicii? De fapt, procentajul este cuprins între 17% și 34% la sută. Iar în ceea ce privește verii primari, procentajul este cuprins între 4% și 23% și nu este fix 12,5%, cum s-ar putea crede.

Vă recomandăm să citiți și:

Prima intervenție chirurgicală pe creier in utero a tratat cu succes o afecțiune mortală

Ar putea ADN-ul să-ți prezică destinul? Iată cum poți să-ți iei viața în propriile mâini

Zgomotul aeronavelor, asociat cu mai puține ore de somn pe noapte

Activitate misterioasă a fost detectată în creierul persoanelor aflate pe moarte

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase