Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cum reuşesc animalele sălbatice să supravieţuiască iarna?

Cum reuşesc animalele sălbatice să supravieţuiască iarna?

Cum reuşesc animalele sălbatice să supravieţuiască iarna?
Publicat: 03.02.2019
Deşi noi oamenii ne putem îmbrăca mai gros atunci când temperaturile sunt reduse, animalele, cel puţin cele sălbatice, nu beneficiază de aceleaşi avantaje.

La fel ca oamenii, şi animalele pot suferi de degerături sau hipotermie. Conform PopScience, pentru a putea evita frigul şi efectele asociate, animalele trebuie să aibă capacitatea să îl simtă. Speciile de animale au propiile echivalente ale senzaţiilor resimţite de oameni când le este frig. Mecanismele din sistemul nervos utilizate pentru simţirea diferitelor temperaturi este asemănător la toate vertebratele.

Una dintre provocările iernilor geroase, pentru animalele cu sânge cald, reprezintă menţinerea unei temperaturi interne ridicate. Interesant este că momentul în care simt anumite fluctuaţii ale temperaturilor diferă în funcţie de fiziologie. De exemplu, broaştele ce sunt exotermice simt frigul la temperaturi mai scăzute decât şoarecii. Studiile recente au arătat că mamiferele ce hibernează, precum veveriţele, simt frigul doar la temperaturi foarte scăzute.

În cazul zonelor cu un climat rece constant, animalele endoterme îşi încetinesc activităţile, astfel îşi reglează temperatura internă a corpului. Desigur, multe animale au evoluat pentru a contracara efectele frigului. Speciile din zonele nordice ale globului tind să aibă o dimensiune a corpului mai mare pentru menţinerea unei temperaturi interne optime. De asemenea, speciile de animale polare au dezvoltat un comportament ce le ajută să contracareze frigul, precum asunderea în diferite cavităţi ale solului.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

De ce hibernează animalele?

10 animale mult mai longevive decât oamenii

Top 10 animale simpatice, dar canibale

Lumea SECRETĂ de sub zăpezi
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase