Home » Natură » Test de cultură generală. Se odihnesc vreodată furnicile?

Test de cultură generală. Se odihnesc vreodată furnicile?

Publicat: 02.08.2023

Când a fost ultima dată când ați văzut o furnică dormind? Și de fapt, se odihnesc vreodată furnicile?

În timp ce, prin definiție, majoritatea furnicilor pe care le vedem de zi cu zi muncesc din greu, ne întrebăm dacă au vreodată și timp liber. Se odihnesc vreodată furnicile după o săptămână de muncă sau după o zi plină?

Răspunsul este DA, deși comportamentul de somn al majorității furnicilor seamănă mai mult cu un pui de somn decât cu un somn de opt ore, explică Medium.

Se odihnesc vreodată furnicile?

O varietate de studii au arătat că furnicile pot avea parte începând de la opt minute de odihnă la fiecare 12 ore până la peste 250 de ațipeli pe minut într-o zi; adesea la intervale neregulate.

Deși cifrele variază considerabil, acestea pălesc în comparație cu programul de dormit al regalității. Furnicile regine se vor bucura adesea de cicluri de somn mai regulate, mai lungi și mai profunde, care pot dura până la nouă ore pe zi, de două ori mai multă odihnă decât are parte o furnică lucrătoare.

Depunerea de până la 300.000 de ouă într-o zi pare cu siguranță o justificare bună pentru un somn îndelungat.

În „tabăra” lucrătoarelor, comportamentul de moțăit ajută la asigurarea că „suficiente furnici lucrătoare sunt treze la un moment dat pentru a proteja și a servi colonia”. Această discrepanță în ceea ce privește durata somnului are consecințe pe termen lung; o furnică lucrătoare va trăi de obicei până la 6-12 luni, în timp ce o regină poate trăi până la șase ani. S-a observat chiar unele regine ajung până la 45 de ani.

Ce alte insecte obișnuiesc să doarmă?

Majoritatea celorlalte insecte demonstrează, de asemenea, o formă de somn sau de comportament de odihnă. Musculițele de oțet ies în evidență, deoarece preferințele lor de somn sunt foarte asemănătoare cu cele ale oamenilor.

Acestea pot dormi până la șapte ore noaptea, ceea ce este destul de remarcabil având în vedere durata lor de viață de 50 de zile. Ca rezultat, ele sunt utilizate în mod obișnuit într-o varietate de studii de somn care explorează efectele cofeinei și ale privării de somn; acestea din urmă chiar pot avea ca rezultat dizabilități cognitive la micile insecte.

Vă recomandăm să citiți și:

Cele mai mici și cele mai mari creaturi alcătuiesc cea mai mare parte a biomasei Pământului

Broaștele țestoase de apă dulce adoră să se bălăcească la lumina Lunii

Moliile sunt polenizatori mai eficienți decât albinele, arată studiile

Actiniile nu au nevoie de creier pentru a învăța

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase