Home » Timp Liber » web

web

Descopera 06.22.2006
web
Daca ii priviti cu atentie profilul arcuit, desenat in azurul Marii Egee, Creta este ca o paranteza ce inchide Europa.

Sfarsit de alfabet: Zeus si Zorba

Dincolo de ea Marea Libiei si nisipul Orientului african. Un ultim bivuac al elenismului, capat de drum al Europei, leagan al civilizatiei minoice, in care inca bate, dintre ruine, inima Knossos-ului. Nu intamplator, vechile mituri au inchipuit aici, pe trupul de pietre incolacite de smochini al insulei, nasterea lui Zeus. Tot aici, maica sa, Geea, l-a pitit pe Zeus de foamea celuilalt parinte al sau, Cronos, dandu-l in grija nimfelor. Si tot insula Creta l-a vazut pe zeul cel mare preschimbat in taur si iubindu-se cu frumoasa Europa, care i l-a daruit pe Minos; acesta din urma i-a poruncit lui Dedal sa construiasca labirintul in care l-a intemnitat pe Minotaur. Din Creta a incercat sa fuga Icar, iar Soarele i-a topit aripile si i-a frant zborul. Un soare cu irizari de legenda, care acum isi cheama necontenit oaspetii pe plajele cretane, printre temple si leagane de civilizatie. Pentru cei care vor sa cunoasca Grecia de dinainte de Grecia, Creta este cel mai bun punct de pornire. Dintre multele calauze pe internet, www.kphth.org, un site nelucrativ (si, de aceea, un pic ponosit), va ofera in schimb un contact de initiere lipsit de zarva reclamelor si a informatiilor hoteliere, cu imagini clare si cu date precise si seci despre cele patru regiuni ale insulei, despre marile tinte urbane, despre folclorul si bucataria locale. Sunt in general informatii inedite, pe care agentiile de voaiaj uita sau nu stiu sa le spuna. Printre fotografii, una nostalgica pana la lacrimi: plaja pe care, in 1964, Quinn-Zorba din filmul lui Kakoyannis intruchipa cel mai vital dans al tuturor timpurilor.

 

Lovitura de off-site

Cum site-ul oficial al FIFA va ofera tot ce-si poate dori un infocat iubitor de fotbal sau un impatimit de pariuri sportive, in completarea articolului din acest numar al revistei noastre referitor la istoria fotbalului, va oferim spre consultare o traznaie pusa la cale intr-o garsoniera confort 4. 

Numita http://footballlegend.free.fr, ea este exemplara doar in masura in care va poate arata ce inseamna pasiunea nesprijinita de ratiune si de informatie. Desigur, aflam si lucruri utile, spuse repede, sub forma de tabele: cate competitii fotbalistice exista in lume, cate titluri a luat fiecare tara, care este situatia fotbalului feminin. Istoricul, spus in graba, cat sa nu devina indigest, al Campionatului European, al Cupei Africii sau Americii etc. completeaza un site numai bun pentru viitori concurenti la emisiuni de tipul "Cine stie castiga". Prin urmare, stiati de cate ori a luat Zambia Cupa Africii (niciodata)? Dar Marocul (o data)?

 

Hot Sites

Zana electricitate
Orice site este, pana la urma, si un muzeu. Cu exponate care inchid in ele pasiuni, marote, nebunii, tampenii si probe de istetime, interese, aspiratii sau provocari. Pornind de la intrebarea: Va puteti imagina lumea fara computere, raze X, internet sau lasere? si asteptandu-se ca raspunsul sa fie un Nu hotarat (ceea ce e o greseala, pentru ca eu, bunaoara, mi-o pot imagina, si inca mult mai buna), site-ul www.ieee-virtual-museum.org intra in problema cu o a doua intrebare cu raspuns la pachet: Ei bine, stiti ce au in comun tehnologiile mai sus-amintite? Electricitatea. Chiar daca intro-ul e pueril, muzeul virtual al electricitatii (si a tot ce decurge din ea, de la generatorul lui Otto von Guericke, din 1660, pana la ultimele cuceriri din nanotehnologie), e temeinic alcatuit, iar praful de pe exponate e sters cat se poate de des.

Titanic Bunny
Site-ul www.angryalien.com acuza o simpatica monomanie: are drept personaje niste iepurasi si iepurase (desene animate), care sunt pusi sa joace in diverse filme scurte  parodii ale unor pelicule celebre. Am vizionat Titanicul: el  iepurasul erou, ea  iepurita (nu e inca iepuroaica) dolofana, amandoi pe puntea vasului, cu urechile in vant, gadilate de briza si de Celine Dion, si, in sfarsit, scena de sublim amor, cand labuta ei se scurge pe geamul transpirat al caretei unde se consumase, desigur foarte repede, actul. Marturisesc ca mi-a fost mila sa-i vad scufundandu-se.

Pofta vine tastand
Intre retetarele site-ului http://allrecipes.com am identificat pagini vrednice de stima, mai bogate in detalii si, oricum, in culoare decat la domnul Sanda. Sanda Marin. Exista cate un bucatar al zilei care iti livreaza cate un secret (cel putin), un truc cu miros de enibahar pierdut pe drumul dintre cuhnii si bucatarie, si cate o reteta orientala de-ti clipeste led-ul de stand-by al calculatorului. Serios vorbind, e genul acela de site pe care-ti vine sa-l printezi pagina cu pagina. Insa, in ciuda numelui sau cu pretentii enciclopedice, site-ul nu stie ce-i aia sarmaua. Rusine!