Prima pagină Timp Liber

TV

Redactia Descopera.ro | 06.22.2006 | ● Vizualizări: 31

Aceasta serie de documentare neconventionale prezinta cateva fenomene la limita dintre realitate si speculatia stiintifica.

Planeta la control

National Geographic Channel, 9 iunie, ora 15.00

Stiati, de pilda, ca posibilitatea de a muri in urma impactului Pamântului cu un asteroid este de patru ori mai mare decât cea a unei morti provocate de un trasnet? Sau ca energia dintr-un asteroid gigant echivaleaza cu puterea de explozie a tuturor bombelor nucleare din lume la un loc? Toate acestea nu sunt simple pretexte pentru filmele-catastrofa de la Hollywood, ci amenintari reale adresate Terrei.
Pe de alta parte, pot oamenii sa citeasca mintea altor oameni? Sa fie ei, cu adevarat, in stare sa transmita informatii prin simpla concentrare mentala, ori sunt doar niste sarlatani?
Se stie ca gemenii au, de multe ori, capacitatea tulburatoare de a-si recunoaste unul altuia gândurile.
In episodul Telepatie, mai multe perechi de gemeni sunt supuse unor serii de experimente menite a stabili daca acestia sunt, intr-adevar, telepatici, ori sunt, pur si simplu, buni ghicitori. De asemenea, este prezentat un om care lucreaza ca spion psihic, â??vazândâ?? de la distanta evenimente petrecute in locatii ce ii sunt straine.
In Contact extraterestru, expertii de la Institutul SETI afirma ca suntem foarte aproape de stabilirea unui contact cu forme de viata nepamanteana, ca in urmatorii 15-20 de ani sigur vom primi mesaje din spatiu. Astfel, chiar in acest moment, o civilizatie mai avansata ca a noastra ar putea intercepta semnalele radio sau TV de pe planeta noastra si ar putea decide cum sa raspunda.
Cât de mult poate suporta corpul uman atunci când Natura ataca? Pentru episodul Supravietuire, prezentatoarea de sporturi extreme Louise Brady accepta sa-si supuna corpul unor teste demonstrative foarte dure, pentru ca expertii sa-i poata monitoriza reactiile la conditii extreme: exercitii fizice la temperaturi de 46°C, suportarea loviturii unui trasnet artificial, impactul cu 30.000 de litri de apa, infruntarea unor vânturi reci ca gheata, plutirea indelungata intr-o piscina cu apa teribil de rece, in care sunt simulate valuri imense.
Eruptiile marilor vulcani fac parte din trecutul geologic al Pamântului â?? ultima dintre acestea a avut loc in Toba, Indonezia, in urma cu 74.000 de ani. In ultimii 30 de ani, insa, cercetatorii americani au descoperit un fapt ingrijorator: un astfel de vulcan exista dedesubtul Parcului National Yellowstone, iar una dintre ultimele sale eruptii a avut o forta de o mie de ori mai mare decât cea a vulcanului St. Helenâ??s, care, la rândul sau, a erupt cu puterea a 500 de bombe de la Hiroshima. Documentarul Supervulcani ridica intrebari terifiante. Oare supervulcanul cu pricina va erupe din nou, provocând enorme pierderi de vieti? Ce poate fi facut pentru prevenirea dezastrului?

Un spion in vizuina leilor
Animal Planet, 10 iunie, ora 22.00

Imaginati-va ca urmariti de la numai un pas felul cum puii de leu invata sa devina adulti. Pe câmpiile Africii, bouldercam-ul, o performanta camera de filmat miniaturala, cu surround sound si sistem de deplasare â?? complet mascata intr-un â??bolovanâ?? â??, se rostogoleste de ici-colo, filmând problemele cu care se confrunta viitorii regi ai câmpiilor Africii. Bizara masinarie telecomandata are aproximativ 60 cm latime, e confectionata din fibra de sticla, are un orificiu pentru aparatul de filmat cu unghi larg si, beneficiind de un sistem 4x4, ajunge aproape oriunde.
Imaginea puilor care ramân blocati in copaci, manânca iarba si fac tot felul de pozne impune comparatia cu pisicile domestice. Din fericire, bouldercam-ul supravietuieste chiar si dupa ce se asaza pe el un mascul indragostit sau dupa ce e ros de pui, fiind in final acceptat ca membru al familiei. Puii au nevoie de ani de zile pentru a deveni vânatori excelenti, iar bouldercam-ul, beneficiind de un câmp vizual special de 360°, reuseste sa le urmareasca fiecare miscare.

Cronicile vampirului
Viasat Explorer, 12 iunie, ora 22.00

Pe 11 decembrie 2002, Allan Menzies, locuitor al unui mic oras scotian, si-a atacat si ucis cel mai bun prieten, Thomas McKendrick, i-a baut sângele si i-a ascuns cadavrul intr-un tomberon de gunoi, inainte de a-l ingropa.
Sase saptamâni mai târziu, politia a gasit cadavrul si Menzies a fost arestat. De ce si-a ucis acesta prietenul? Inainte de savârsirea crimei, Menzies devenise obsedat de â??Regina intunericuluiâ??, un film cu vampiri pe care il vazuse de peste 100 de ori. La proces, el a invocat nebunia, spunând ca personajul principal ii spusese ca va deveni un vampir nemuritor in viata viitoare daca va savârsi asasinatul. Juriul i-a respins apararea si Menzies a fost condamnat la detentie pe viata, iar mai târziu s-a spânzurat in inchisoare. Pe baza interviurilor cu familia si prietenii lui McKendrick si Menzies si a reconstituirii evenimentelor, documentarul incearca sa explice felul in care obsesia a doi prieteni fata de un film cu vampiri a dus la moartea acestora si a lasat in urma doua familii stupefiate de durere.