Home » Știință » O uriașă „mână” fantomatică străbate spațiul întunecat. Noi imagini surprinse de Observatorul Chandra

O uriașă „mână” fantomatică străbate spațiul întunecat. Noi imagini surprinse de Observatorul Chandra

Credit foto: NASA/SAO/NCSU/Borkowski et al.
Publicat: 09.07.2021

O uriașă mână fantomatică străbate spațiul întunecat, degetele sale fine apăsând ușor pe un nor strălucitor. Ar putea fi de domeniul științifico-fantasticului, însă descrierea este complet reală, după cum arată imaginile colectate de Observatorul Chandra X-ray al NASA.

„Mâna” a fost creată de moartea unui stele masive în timpul exploziei supernova, eveniment ce a lăsat în urmă rămășița stelară foarte densă cunoscută drept pulsar, au explicat cercetătorii de la Observatorul Chandra.

Pulsarul a produs o bulă de particule în jurul său, care s-a combinate cu reziduurile rămase de la explozia supernova, astfel că a fost creată structura asemănătoare unei „mâini” care se întinde pe 150 de ani-lumină.

GALERIE FOTO

Totuși, ceea ce încearcă „mâna” să atingă este un nor de gaz cunoscut drept RCW 89.

Când a ajuns lumina de la explozia stelei la Terra?

Rămășița de supernovă din centrul „mâinii”, numită MSH 15-52, este situată la aproximativ 17.000 de ani-lumină depărtare de Pământ. Astronomii cred că lumina de la explozia sa a ajuns la noi în urmă cu 1.700 de ani, astfel că MSH 15-52 este una dintre cele mai tinere rămășițe de supernovă cunoscute din galaxia Calea Lactee.

Observatorul Chandra a mai surprins imagini cu „mâna” și înainte, unele fiind date publicității în aprilie 2009. Însă, un studiu recent a analizat în detaliu dinamica structurii, folosind imaginile surprinse de Chandra în 2004, 2008, 2017 și 2018.

Unda de șoc a supernovei călătorește cu aproape 14,5 milioane km/h

Cercetările, publicate în The Astrophysical Journal Letters în iunie 2020, au descoperit că unda de șoc a supernovei, care este situată „în vârful degetelor”, călătorește cu aproape 14,5 milioane km/h și materialul mai aproape de „palmă” se deplasează chiar mai repede, cu aproximativ 17,7 km/h.

„Diferența de viteză sugerează că materialul a trecut printr-o cavitate de gaz cu densitate scăzută, astfel că a fost încetinită în mod semnificativ”, au explicat oamenii de știință, potrivit Live Science.

Steaua moartă a creat o astfel de cavitate la scurt timp după explozie, atunci când și-a eliminat mare parte din stratul exterior de hidrogen, au mai precizat cercetătorii de la Chandra.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Astronomii au descoperit încă un cerc fantomatic misterios în spațiul extragalactic

Molecule nemaivăzute până acum în spațiu au fost descoperite de cercetători printre stele

O gaură neagră supermasivă „neliniștită” cutreieră necontenit prin spațiu. Cum poate fi explicată

Sonda New Horizons de la NASA s-a uitat în spațiul îndepărtat și a descoperit surse neașteptate de lumină

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase