Home » Istorie » Dieta lui Leonardo da Vinci. Ce mânca geniul Renașterii?

Dieta lui Leonardo da Vinci. Ce mânca geniul Renașterii?

Dieta lui Leonardo da Vinci. Ce mânca geniul Renașterii?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 05.04.2022

Leonardo da Vinci este cunoscut drept unul dintre cei mai prolifici pictori, sculptori, cercetători, astronomi, arhitecți, ingineri, zoologi și inventatori.

Dar printre toate aceste veleități ale marelui artist, cel mai adesea este este omisă calitatea acestuia de gastronom renascentist, precizează Smithsonian.

Dincolo de portretele în care îi imortaliza pe aristocrați, da Vinci asista și la organizarea de ospețe și petreceri, fiind prezent și prin bucătăriile vremii sau ca invitat la mare parte dintre aceste festine.

Genialitatea lui da Vinci rezistă trecerii timpului

Cu toate că în Italia acelor vremuri, Leonardo da Vinci era recunoscut pentru talentele sale, abia secole mai târziu geniul său avea să fie recunoscut cu adevărat. Dar dincolo de capabilitățile sale artistice excepționale, da Vinci era și un nutriționist în devenire.

Acesta era fascinat de alimente și de importanța pe care acestea o au în viața de zi cu zi. Era fascinat de ustensilele de bucătărie, ba mai mult, a inventat unele care mai sunt folosite și astăzi, printre care amintim și un dispozitiv automat pentru rotirea cărnii.

Credit foto: Pixabay

Notițele sale atent organizate, unele dintre care mai sunt disponibile și în prezent, scot la iveală motivul pentru care acesta era potrivit pentru noile perspective culturale. Dar cel mai important, acesta arată relația pe care artistul o avea cu mâncarea, nutriția și bucătăria.

Însemnările sale se întind pe mai multe decenii

A început să țină aceste carnețele la vârsta de 37 de ani și a continuat așa vreme de 30 de ani, până la moartea sa. Chiar dacă în cea mai mare parte acestea însemnări reprezintă o înșiruire de gânduri dintre cele mai variate, acestea erau scrise în oglindă, în stilul caracteristic lui da Vinci.

Notițele sale gastronomice sunt pline de comentarii privind costul și calitatea alimentelor și băuturilor. De exemplu, da Vinci scria că o sticlă de vin, jumătate de kilogram de vițel și un coș de ouă costă doar 1 soldo fiecare. Nu omitea să treacă în revistă nici lista de cumpărături care conținea de la ingrediente complicate, la alimente simple.

În 1482, da Vinci s-a alăturat curții lui Ludovic Sforza, Duce de Milani, care mai târziu avea să devină unul dintre cei mai mari susținători și patroni ai săi. În timpul petrecut acolo s-a ocupat și de remodelarea castelului ducelui, printre care a fost inclusă și bucătăria acestuia, indică PBS.

Modelul cel mai eficient pentru o bucătărie

În cartea „Bucătăria lui da Vinci”, Dave Dewitt include și notițele personale ale artistului, privitoare la modul cel mai eficient de construire a unei bucătării:

„O cameră mare adiacentă ar trebui construită departe de bucătărie, pentru că stăpânul nu trebuie să audă zgomotul. Bucătăria trebuie să fie potrivită pentru clătirea vaselor, ca acestea să nu fie purtate prin toată casa. Cămara, lemnele, cotețul și sala servitorilor trebuie să fie alăturate, pentru eficiență.

Iar grădina, grajdul și grămezile de gunoi ar trebui să fie tot alăturate. Mâncarea din bucătărie poate fi servită prin ferestre largi, joase sau pe mese care se mișcă. Fereastra bucătăriei ar trebui de asemenea să fie în fața cămarei”, spune da Vinci în Codex Atlantica.

Da Vinci și vegetarianismul

Atunci când se vorbește despre da Vinci nu se poate să nu se aducă în discuție vegetarianismul. Posibilitatea ca acesta să se fi abținut din a consuma carne a fost una discutabilă de-a lungul timpului. Unele citate ar sugera faptul că acesta era vegetarian.

Cu toate acestea însă, da Vinci nu a vorbit niciodată în mod direct despre obiceiurile sale alimentare personale și nici despre consumul de carne. Astfel că este dificil de spus cu exactitate care anume era dieta sa alimentară, deși există această posibilitate a vegetarianismului.

În biblioteca sa personală, da Vinci deținea o singură carte de bucate, „On Right Pleasure and Good Health” a lui Platinas, despre care se crede că a fost prima carte de bucate printată.

Dincolo de orice speculație, observațiile făcute de da Vinci fac din acesta un gânditor modern, chiar și atunci când vine vorba de artele culinare. El credea că bucătăria ar trebui să funcționeze asemeni unui mecanism bine uns.

Vă mai recomandăm și:

14 urmași din prezent ai lui Leonardo da Vinci, descoperiți în urma cercetării ADN-ului geniului Renașterii

Marele Leonardo da Vinci. Au trecut 502 de ani de la moartea lui, dar nu a fost uitat. Moştenirea lui este încă vie şi admirată de o lume întreagă – VIDEO

Cum să alegi un robot de bucătărie în funcție de caracteristici

O masă într-un avion parcat se dovedește a fi un succes în Japonia. Cât costă experiența culinară

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
O întâlnire străveche a Soarelui cu alte două stele a schimbat pentru totdeauna Sistemul Solar
O întâlnire străveche a Soarelui cu alte două stele a schimbat pentru totdeauna Sistemul Solar
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
Un cosmonaut rus, eliminat dintr-o misiune care trebuia să ajungă la Stația Spațială Internațională. Ce s-a întâmplat?
Un cosmonaut rus, eliminat dintr-o misiune care trebuia să ajungă la Stația Spațială Internațională. Ce s-a întâmplat?
Un magician a uitat parola cipului implantat în propriul corp
Un magician a uitat parola cipului implantat în propriul corp
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert