Home » Natură » Ferigile produc o substanță ce ar putea fi soluția salvatoare pentru agricultură

Ferigile produc o substanță ce ar putea fi soluția salvatoare pentru agricultură

Publicat: 29.10.2023

Un nou studiu a identificat faptul că ferigile produc un insecticid. Profesoara Marilyn Anderson, de la Universitatea La Trobe (Australia), a spus că descoperirea ar putea duce la combaterea dăunătorilor proteici din plante pentru plantele de cultură, care sunt esențiale pentru producția globală de alimente.

„Analiza structurală demonstrează că, deși această proteină este produsă de plante, are mai multe caracteristici în comun cu proteinele Cry cunoscute cu trei domenii utilizate la scară largă în agricultură pentru controlul insectelor”, a spus profesorul Anderson.

„Aceste proteine protejează culturile de daunele lepidopterelor (omizi)”, a adăugat cercetătoarea.

Ferigile produc un insecticid promițător

Descoperirea că ferigile produc un insecticid, făcută de Corteva Agriscience, este promițătoare pentru dezvoltarea de noi instrumente de combatere a insectelor dăunătoare care amenință producția de alimente și fibre.

Noile proteine ​​descoperite oferă un mod alternativ de acțiune și o potențială soluție la problema rezistenței dăunătorilor la metodele insecticide existente. Controlul dăunătorilor în principalele culturi globale de porumb, soia și bumbac utilizează transgene din Bacillus thuringiensis (Bt) pentru a produce proteine insecticide pentru protecție împotriva insectelor dăunătoare majore. Căutarea de soluții alternative a fost motivată de îngrijorarea că dăunătorii ar putea dezvolta rezistență la aceste proteine.

Acest studiu introduce o nouă familie de proteine insecticide, denumite IPD113, găsite la ferigi precum speciile Pteris, care sunt populare ca plante de apartament, informează Phys.org.

O soluție împotriva dăunătorilor rezistenți la insecticidele clasice?

Proteinele au fost foarte eficiente în testele pe bază de dietă artificială împotriva a șase dintre principalii dăunători lepidoptere (omidă) ai porumbului și soiei. În plus, plantele de porumb și de soia care produc proteine IPD113 au fost mai rezistente la daunele insectelor la frunze, tulpini și spice, în comparație cu plantele de control.

Analiza structurii cristaline a unui exemplu de aceste proteine a relevat o similitudine surprinzătoare cu structura anumitor proteine insecticide Bt, chiar dacă acestea sunt derivate din plante (nu bacterii). În special, acestor proteine de ferigă le lipsește un domeniu (sau o parte) care este de obicei prezent în proteinele Bt, dar își mențin eficacitatea.

În mod remarcabil, aceste proteine de ferigă încă afectau Spodoptera frugiperda, omidă care este rezistentă la proteinele Bt convenționale.

Cercetarea este publicată în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Vă recomandăm să citiți și:

Cea mai mare urgență reprezentată de malarie din ultimii 20 de ani

Secretul diamantelor roz, elucidat: Cercetătorii au găsit „ingredientul lipsă”

Bacteriile modificate genetic descompun materialele plastice în apa sărată

Oamenii de știință au inventat vasul de toaletă de care nu se lipește nimic

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase