Home » Cultură » Unul din trei oameni preferă să citească atunci când are o zi proastă

Unul din trei oameni preferă să citească atunci când are o zi proastă

Unul din trei oameni preferă să citească atunci când are o zi proastă
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30.06.2023

Unul din trei oameni preferă să uite de grijile de zi cu zi cu ajutorul cărților, decât să meargă la cinema. Mare parte din cei care iubesc cititul și-au făcut deja lista de titluri pentru această vară.

Cel puțin asta arată un studiu recent efectuat de Publishers Association, la care au participat peste 2.200 de adulți din Marea Britanie.

Potrivit cercetării, o treime dintre respondenți (33%) sunt de părere că cititul unei cărți reprezintă cea mai bună formă prin care pot să evadeze dintr-o zi proastă, iar pe locul doi este privitul la televizor, notează The Guardian.

Lectura „bate” televizorul

Celelalte forme de petrecere a timpului liber menționate de participanții la sondaj (filme urmărite prin platforme de streaming, social media, ascultatul canalelor radio, mersul într-un bar sau la cinema) sunt mai puțin populare decât cititul.

În paralel, respondenții au fost întrebați și ce fac cu volumele, după ce le citesc.

Cartea, un rol important în sănătatea mintală

Majoritatea dintre aceștia au spus că le păstrează (41%), însă unii au menționat și că le dau mai departe prietenilor sau familiei (34%), în vreme ce alții au scris că le recitesc sau le reciclează. Doar 7% dintre respondenți au recunoscut că, după ce citesc cărțile, le aruncă.

„Studiul nu doar că arată importanța cărților în contextul sănătății mintale și al stării de bine, dar reprezintă și un testament al longevității și valorii lor. Cărțile sunt o metodă grozavă care ne ajută pe toți să evadăm din rutina zilnică. Pe lângă asta, dacă putem să le împărtășim cu prietenii și cu familia, putem să facem o schimbare uriașă în vieților celorlalți oameni fără să ne dăm seama”, a spus Dan Conway, directorul Publishers Association.

„Ne ajută pe toți să evadăm din rutina zilnică”

Acesta a mai menționat că, din fericire, industria cărții din Marea Britanie este în creștere. De exemplu, doar anul trecut, piața de carte a avut o cifră de afaceri de aproape 7 miliarde de lire sterline, o creștere cu 4%, față de anul 2021.

De asemenea, 669 de milioane de cărți în format fizic au fost vândute în 2022 în Marea Britaniei, aceasta fiind cea mai mare cifră înregistrată vreodată.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. De ce emit oamenii radiații?

Un aminoacid esențial pentru oameni a fost găsit în spațiul interstelar

Câinii mușcă oamenii mai des în zilele fierbinți

Oamenii de știință au descoperit un compus al canabisului într-o buruiană

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase