Home » Istorie » Arheologii israelieni au descoperit un ou vechi de 1.000 de ani, însă l-au spart din greșeală în laborator

Arheologii israelieni au descoperit un ou vechi de 1.000 de ani, însă l-au spart din greșeală în laborator

Arheologii israelieni au descoperit un ou vechi de 1.000 de ani, însă l-au spart din greșeală în laborator
Credit foto: Dafna Gazit, Yoli Schwartz, Gilad Stern, Israel Antiquities Authority (IAA)
Publicat: 19.06.2021

Arheologii israelieni au făcut o descoperire incredibil de rară în zona industrială antică din Yavne, un oraș din Districtul Central din Israel. Oamenii de știință au găsit un ou de găină vechi de 1.000 de ani.

În mod surprinzător, oul a rămas în pământ, în stare intactă, timp de atâția ani, până când a fost spart din greșeală în laboratorul arheologilor de la Autoritatea Antichităților din Israel (IAA).

Este o adevărată pierdere pentru știință, însă este un exemplu poetic al fragilității legăturii pe care o avem cu trecutul nostru îndepărtat.

„Am fost șocați când l-am găsit. Uneori mai găsim fragmente de coji de ouă, însă un ou întreg este extraordinar”, a spus Alla Nagorsky, arheolog la IAA.

Oul ar fi fost oricum spart la un moment dat

Nagorsky a explicat că incidentul nu a avut un efect prea semnificativ asupra valorii arheologice. O parte din gălbenuș a rămas în coajă și a fost trimis pentru analizarea ADN-ului. De fapt, arheologul a declarat că oul ar fi fost oricum spart la un moment dat pentru a-i fi studiat conținutul.

Păpușile din os, descoperite în zona industrială antică din Yavne. Credit foto: Dafna Gazit, Yoli Schwartz, Gilad Stern, Israel Antiquities Authority (IAA)

Alte descoperiri făcute de arheologi în același sit includ trei păpuși făcute din os, tipice această zonă în secolul XI, și o lampă cu ulei.

Stilul lămpii a fost prezent doar pentru 1.000 de ani, astfel că arheologii au concluzionat că oul datează din aceeași perioadă.

„O descoperire extrem de rară”

„Fragmentele de coji de ouă sunt cunoscute din perioade mai timpurii, spre exemplu, în Cetatea lui David, Caesarea și Apollonia. Însă, având în vedere cojile fragile ale oului, foarte puține ouă întregi de găină s-au păstrat în timp”, a explicat Lee Perry, expert în avicultură antică de la IAA, citat de Futurism.

Ouă mult mai vechi și mai rezistente precum cele de struț au fost găsite mai frecvent, unele dintre acestea fiind decorate conform unei practice care datează din urmă cu cel puțin 60.000 de ani.

În ciuda accidentului din laborator, arheologii sunt deosebit de încântați de impresionanta descoperire. „Chiar și la nivel global, aceasta este o descoperire extrem de rară”, a adăugat Perry.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Sit arheologic, cu oseminte umane, descoperit în timpul lucrărilor pentru drumul expres Craiova – Pitești

6 gropi de sacrificiu pline cu artefacte din vechiul regat al Chinei îi intrigă pe arheologi

Cel mai vechi mormânt creat intenționat de Homo sapiens în Africa, găsit de arheologi

O necropolă imperială a fost descoperită în Corsica. Ce sugerează mormintele găsite de arheologi

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase