Home » Istorie » Orașul scufundat Thonis-Heracleion își dezvăluie comorile ascunse sub apă mai bine de 2.000 de ani

Orașul scufundat Thonis-Heracleion își dezvăluie comorile ascunse sub apă mai bine de 2.000 de ani

Credit foto: Franck Goddio / Hilti Foundation
Publicat: 28.07.2021

Oraşul antic scufundat Thonis-Heracleion, care a fost odinioară cel mai mare port al Egiptului, a fost descoperit sub apă după mai bine de 2.000 de ani.

Povestea legendarului oraș a început în secolul al XII-lea î.e.n. și a fost relaționată mult cu Grecia Antică. Orașul a fost distrus de-a lungul timpului de cutremure, tsunamiuri și creșterea nivelului Mării Mediterane, potrivit arheologilor.

La finalul secolului al II-lea î.e.n., cel mai probabil în urma unor inundații severe, clădirile fastuoase din Thonis-Heracleion au fost înghițite de ape.

Unii dintre locuitori și-au continuat viața în ceea ce a mai rămas din străvechiul oraș, în timpul erei romane și la începutul stăpânirii arabe. La finalul secolului al VIII-lea d. Hr. ceea ce mai rămăsese din Thonis-Heracleion s-a scufundat în Marea Mediterană.

Acum, multe dintre comorile sale extrem de valoroase au fost scoase la suprafață de arheologi marini, potrivit Greek Reporter.

Cel mai mare port egiptean la Mediterana

Heracleion, cunoscut și sub numele său original egiptean Thonis, denumit deseori și Thonis-Heracleion, a fost odinioară cel mai mare port egiptean la Mediterana, fiind situat la 32 de kilometri nord-est de Alexandria.

Primele rămășițe au fost redescoperite în 2001 în golful Abu Qir, în prezent la 2,5 km de coastă, la o adâncime de 10 metri în apă. O stelă descoperită în sit arată că era un singur oraș cu două nume – egiptean (Thonis) și grecesc (Heracleion).

Înainte de construcţia oraşului Alexandria în apropiere, de către Alexandru cel Mare în 331 î.e.n, Thonis-Heracleion a cunoscut o perioadă de glorie, servind ca principalul port de intrare în Egipt pentru corăbiile care veneau din lumea greacă.

Inițial, Thonis a fost construit pe niște insule alăturate din Delta Nilului. Era intersectat de canale cu un număr de porturi și ancoraje separate. Cheiurile, templele fantastice și casele-turn erau legate între ele de feriboturi, poduri și pontoane.

Orașul era un port comercial și, în perioada târzie a Egiptului antic, era principalul port al țării pentru comerțul internațional și colectarea impozitelor.

Thonis-Heracleion, locul unde se organizau ceremonii religioase spectaculoase

În Thonis-Heracleion exista un templu mare al lui Khonsou, fiul lui Amon, zeul Lunii, care era cunoscut grecilor sub numele de Heracle sau Hercule. Mai târziu, cultul lui Amon a devenit mai important. În perioada de apogeu a orașului, între secolele al VI-lea și al IV-lea î.Hr., în mijlocul orașului exista un templu mare dedicat lui Amun-Gereb, zeul suprem al Egiptului la acea vreme.

Faraonul Nectanebo I a făcut multe adăugiri la acest templu în secolul al IV-lea î.e.n. Sanctuarele din Heracleion dedicate lui Osiris și altor zei erau renumite pentru vindecările miraculoase, motiv pentru care atrăgeau pelerini din tot Egiptul.

Orașul a fost locul în care an de an se celebrau „Misterele lui Osiris” în luna Khoiak (ultima lună a inundației). În timpul acestor ceremonii spectaculoase, o statuie a zeului era transportată într-o barcă ceremonială, într-o procesiune de la templul lui Amon până la altarul său din Canopus.

În secolul al II-lea î.Hr., în timp ce orașul a fost lovit de dezastrele multiple, orașul Alexandria, fondat de Alexandru cel Mare, a înlocuit Heracleionul ca principal port al Egiptului.

Rezolvarea unei enigme istorice

Exploratorul subacvatic Franck Goddio și echipa sa de la Institutul European pentru Arheologie Subacvatică (IEASM), în  colaborare cu Consiliul Suprem egiptean, au redescoperit orașul scufundat în Marea Mediterană în urmă cu mai bine de 2.000 de ani.

Credit foto: Franck Goddio / Hilti Foundation

Franck Goddio afirmă că descoperirile incredibile făcute în timpul expedițiilor au rezolvat și o enigmă istorică care a nedumerit egiptologii de-a lungul anilor: „materialul arheologic a dezvăluit că Heracleion și Thonis erau de fapt unul și același oraș, dar cu două nume; Heracleion era numele orașului pentru greci și Thonis pentru egipteni”.

„Obiectele recuperate ilustrează frumusețea și gloria orașului, măreția marilor temple și abundența dovezilor istorice: statui colosale, inscripții și elemente arhitecturale, bijuterii și monede, obiecte ritualice și ceramică – o civilizație înghețată în timp”, a afirmat el.

Comorile neprețuite descoperite în orașul scufundat Thonis-Heracleion includ o parte a templului dedicat lui Amon / Heracle, o statuie uriașă din granit roșu a lui Hapi, zeul fertilității și o statuie de bronz a regelui/zeului Osiris.

Toate comorile se află acum în Marele Muzeu Egiptean din Cairo, care urmează să se deschidă spre finalul acestui an.

Recent, arheologii marini au scos la iveală și o corabie militară care s-a scufundat când celebrul templu al lui Amon, în apropierea căruia ambarcaţiunea era acostată, s-a prăbuşit în secolul al II-lea î.e.n.

Cercetările preliminare au arătat că cea mai importantă parte din corabie, mai exact carena vasului, lungă de 25 de metri, prevăzută cu vâsle şi o velă de mari dimensiuni, a fost construită în tradiţia clasică, prezentând totodată și trăsături ale construcţiilor Egiptului antic.

Totodată, într-o altă parte a orașului scufundat au fost descoperite resturi ale unei zone funerare greceşti de mari dimensiuni datând din primii ani ai secolului al IV-lea î.e.n, fiind o dovadă a prezenței negustorilor eleni care locuiau în Thonis-Heracleion.

Vă recomandăm să citiți și:

Veneţia ar putea deveni un oraş scufundat în următorii 100 de ani. Care este motivul

Heracleion, orașul pierdut și redescoperit sub valuri. Cum a dispărut un oraș atât de important

Textul de pe un papirus străvechi egiptean a fost descifrat. Este o ”vrajă” a dragostei

Reţeaua de tuneluri din Europa şi oraşul scufundat din Japonia. Iată 5 dintre cele mai uimitoare descoperiri arheologice

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase