Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cum şi-a căpătat macul proprietăţile sale analgezice?

Cum şi-a căpătat macul proprietăţile sale analgezice?

Cum şi-a căpătat macul proprietăţile sale analgezice?
Publicat: 02.09.2018
Savanţii au construit genomul opiului macului (Papaver somniferum). Apoi, au identificat un grup de 15 gene care ajută planta să sintetizeze compuşi chimici asemănători care includ analgezice puternice precum morfina, dar şi alte molecule cu posibile proprietăţi medicale.

Grupul de gene a stat laoaltă timp de zeci de milioane de ani, conform echipei condusă de cercetătorii de la Universitatea Jiaotong, care a publicat noul studiu pe 30 august în revista Science.

Totuşi, producţia de morfină a plantei a evoluat mai recent. Acum circa 7,8 milioane de ani, planta şi-a copiat întregul genom. Unele gene în plus au dus la apariţia unor noi roluri care au ajutat macul în generarea morfinei, deoarece planta avea deja cel puţin câte o copie a acelor gene care îşi îndeplineau rolul original, relatează Science News.

Nu a fost un proces realizat într-un singur pas. Un eveniment de copiere a ADN-ului a făcut ca două gene să fuzioneze într-una singură. Gena hibrid este responsabilă pentru o schimbare a formei esenţială în precursorii alcaloidelor (un grup mare de gene din care face parte şi cel studiat), orientând acele molecule spre crearea compuşilor asemănători morfinei, în detrimentul altor tipuri de alcaloide.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Au fost descoperite genele codeinei si ale morfinei

Consumul mare de analgezice, cauza apariţiei unei afecţiuni grave. Ibuprofenul s-a dovedit cel mai periculos după analizarea a 450.000 de persoane

Saliva umană conţine un analgezic de şase ori mai puternic decât morfina

Din miracolele naturii: veninul melcilor marini, un analgezic de 100 de ori mai puternic decât morfina, dar mai puţin periculos!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase