Home » Natură » Șoarecii masculi se tem de banane, iar cercetătorii au descoperit, din greșeală, motivul

Șoarecii masculi se tem de banane, iar cercetătorii au descoperit, din greșeală, motivul

Publicat: 03.06.2022

În timp ce studiau reacția șoarecilor de sex masculin la femelele însărcinate și care alăptează, cercetătorii au făcut o descoperire ciudată. Șoarecii masculi se tem de banane, mai precis de mirosul acestora.

O echipă de la Universitatea McGill din Montreal, Quebec, se uita la vârfuri în răspunsurile hormonilor de stres la șoarecii de sex masculin atunci când se apropiau de femele însărcinate, scrie IFL Science.

„Șoarecii de sex masculin prezintă stres și o inhibare a durerii indusă de stres în apropierea femelelor însărcinate sau care alăptează”, a scris echipa în lucrarea sa, publicată în Science Advances.

Semnale de stres

„De asemenea, am observat, după cum s-a văzut și anterior, că femelele însărcinate și care alăptează răspund la șoarecii de sex masculin cu agresiune și marcare cu urină”, au scris cercetătorii.

Este cunoscut faptul că șoarecii masculi sunt agresivi și își pot ucide puii pentru a-și proteja propria genetică. Femelele gravide și care alăptează, pentru a-și apăra puii, emit substanțe chimice pentru a-i avertiza pe masculi.

„Rozătoarele și o mulțime de mamifere, altele decât oamenii, se bazează pe simțurile lor olfactive. Marcarea cu urină este bine cunoscută, dar ceea ce am găsit aici este un nou mesaj care nu a mai fost descris până acum la mamifere”, a declarat profesorul Jeffrey Mogil.

„Am văzut o mulțime de mesaje olfactive trimise de la masculi la femele, dar există mai puține exemple de femele care le trimit la masculi. Majoritatea acestor mesaje au legătură cu comportamentul sexual, dar nu și în acest caz. Femelele le spun masculilor să stea departe de pui sau, în caz contrar, să se pregătească de luptă”, continuă profesorul.

E adevărat că șoarecii masculi se tem de banane?

Dar ce legătură au toate acestea cu faptul că șoarecii masculi se tem de banane? Emit și acestea vreun semnal de avertizare? Printr-o coincidență, răspunsul e „Da”, deși motivele nu sunt aceleași.

Autorii au descoperit că acetatul de n-pentil (un compus găsit în urina șoarecilor femelă, în special în timpul sarcinii și la alăptare) a fost una dintre substanțele care au produs cel mai mare efect de modificări hormonale la șoarecii masculi.

„Acetatul n-pentil este foarte similar în structura sa chimică cu acetatul izoamil (sau izopentil) și ambele substanțe se găsesc într-o varietate de fructe și sunt utilizate pentru a produce ulei/extract de banană”, explică echipa în lucrarea sa.

Oamenii de știință au cumpărat extract de ulei de banane din supermarket și l-au plasat în cuștile șoarecilor de sex masculin pentru le măsura nivelul de stres, care a crescut semnificativ ca răspuns. Echipa crede că răspunsul la stres în cadrul șoarecilor este similar cu răspunsul la stres atunci când aceștia sunt pe cale să se lupte.

Șoarecii masculi mai bătrâni sunt mai pașnici

„Deși atacul matern nu reușește întotdeauna să împiedice intrușii de sex masculin să comită infanticid, orice amenințare de violență este probabil să producă stres în ambele părți, iar agresiunea maternă s-a dovedit că produce direct [inhibarea durerii indusă de] stres la masculi, măsurată după atacuri”, a scris echipa în studiu.

„Ceea ce demonstrăm în prezent este faptul că [inhibarea durerii] indusă de stres la șoarecii de sex masculin poate fi observată chiar și în absența agresiunii materne reale; simpla amenințare a unei astfel de agresiuni este suficientă. iar această amenințare este comunicată prin compuși urinari volatili”, au continuat cercetătorii.

Studiul a descoperit că șoarecii masculi virgini au fost mai susceptibili de a fi stresați de prezența acetatului de n-pentil, fie sub formă de banană, fie sub formă de urină de șoarece. Acest lucru se potrivește cu tendința lor de a fi mai agresivi față de sugari decât șoarecii non-virgini, ceea ce sugerează că masculii virgini sunt o amenințare mai mare pentru sugari decât masculii mai în vârstă.

„Descoperirile actuale sugerează că apropierea subiecților de sex masculin de femelele active în mod reproductiv este un stresor necunoscut anterior pentru masculi și stresul poate fi cauzat chiar de proximitatea anumitor produse alimentare”, a concluzionat echipa.

Vă recomandăm să citiți și:

Cea mai rară specie de mamifer marin din lume. Ce șanse mai are de supraviețuire?

O specie de șarpe foarte colorată a fost descoperită în Paraguay

Paradă record a celor mai mici pinguini din lume, pe o plajă din Australia

Caracatițele se autodistrug după împerechere, iar cercetătorii au găsit o posibilă cauză

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase