O populație umană misterioasă a pătruns în America de Sud, apoi a dispărut fără urmă. Un grup necunoscut până acum de vânători-culegători pare să fi fost printre primii oameni care au pășit pe teritoriul Americii de Sud, însă acest popor misterios a dispărut complet, fără să lase urme genetice în populațiile actuale, potrivit unui studiu recent.
Acum 6.000 de ani, o populație umană misterioasă a pătruns în America de Sud. Cercetătorii cred că acești oameni au trecut din America Centrală în nordul Columbiei în urmă cu aproximativ șase milenii. Cu toate acestea, nu există nicio legătură genetică între acest grup și nicio comunitate sud-americană cunoscută din ultimele două milenii.
„Este neobișnuit ca urmele genetice ale unei populații să dispară complet, mai ales în America de Sud”, a explicat Andrea Casas-Vargas, coautoare a studiului care a analizat ADN-ul a 21 de indivizi antici descoperiți pe platoul Bogotá, cu vârste cuprinse între 6.000 și 500 de ani.
Cercetările s-au concentrat pe un sit arheologic aflat la altitudine mare, numit Checua. „Rezultatele noastre arată că indivizii de la Checua provin din prima populație care s-a răspândit rapid și s-a diferențiat în America de Sud”, a declarat Kim-Louise Krettek, autoarea principală a studiului.
După ce au exclus orice legătură cu populații nord-americane precum cultura Clovis sau cea de pe Insulele Channel din California, cercetătorii au ajuns la concluzia că aceste rămășițe de 6.000 de ani îi aparțineau unei descendențe sud-americane timpurii, responsabile pentru primele migrații umane din America Centrală spre sudul continentului.
Însă ADN-ul acestui grup nu se regăsește în niciun genom mai recent de 2.000 de ani și nu există în nicio populație indigenă din prezent. „Nu am găsit urmași ai acestor vânători-culegători timpurii din zona înaltă a Columbiei, genele lor nu au fost transmise mai departe. Asta înseamnă că în zona Bogotá a avut loc o înlocuire completă a populației”, a spus Krettek, citată de IFL Science.
Motivul exact pentru care această populație a dispărut rămâne necunoscut, însă momentul coincide cu apariția unui nou tip de ceramică, cunoscut sub numele de complexul ceramic Herrera, apărut în urmă cu aproximativ 3.000 de ani. În contrast cu vânătorii-culegători descoperiți recent, grupurile asociate cu ceramica Herrera practicau agricultura, în special cultivarea porumbului, și au pus bazele unei culturi noi, cunoscută sub numele de Muisca.
În cazul acestor grupuri, Herrera și Muisca, există o continuitate genetică și culturală bine documentată până în prezent. De exemplu, limbile din familia chibchan, introduse de aceste culturi, sunt încă vorbite în unele regiuni din nordul Columbiei.
Așadar, studiul sugerează că răspândirea agriculturii și a ceramicii în America de Sud nu a fost un rezultat al difuziunii culturale, ci al unei înlocuiri de populație. Cu alte cuvinte, acest al doilea val de migranți nu i-a asimilat pe locuitorii anteriori, ci i-a înlocuit complet.
Studiul a fost publicat în revista Science Advances.
Tehnologia modernă dezleagă secretele lui Merlin
Secretul hobbiților lui Tolkien. Civilizații mici dispărute care au existat cu adevărat
Surpriza găsită de arheologi în fosila unei reptile marine, veche de 131 de milioane de ani
Un mare mister arheologic, posibil rezolvat! De ce au învățat strămoșii noștri să cioplească?